U Prijepolju obeležena godišnjica zločina u Štrpcima – nova godina tuge i tišine

Prijepolje – U Prijepolju je održana komemoracija povodom 27 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“, predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci, oteli dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti, građana tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koje su potom ubili kod Višegradske Banje.

Ubijeni su bili žitelji Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalim i dalje traga, a porodice žrtava još uvek nisu dobile status civilnih žrtava rata.

Porodice ubijenih primio je u Domu kulture predsednik opštine Prijepolje, Dragoljub Zindović, sa saradnicima i tom prilikom uručio im simboličnu novčanu pomoć koju tradicionalno dodeljuje lokalna samouprava. Zindović je istakao značaj procesuiranja svih koji su imali udela u ovom zločinu. On se osvrnuo i na sporost postupaka koji se vode pred sudovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Porodice otetih u Domu kulture primio je predsednik opštine Dragoljub Zindović sa saradnicima foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Mi ne možemo da utičemo na brzinu rada sudova, ali može da stalno potsećamo na taj zločin, da ne zaboravljamo i da odajemo dužno poštu nevino nastradalim žrtvama – kazao je između ostalog Zindović.

Krajem 2019. Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Milana Lukića optužnicu za zločin u Štrpcima.  Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Takođe, pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih. Na sednici održanoj 1. oktobra 2018. godine, Viši sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin. Pitanja porodica otetih i ubijenih ista su i nakon 27 mučnih godina čekanja na pravdu i na zemne ostatke svojih najmilijih, kao i nedodeljeni statusa civilnih žrtava rata.

 “Početkom marta će biti nastavljeno suđenje i svedočiće Mitrašin Glišić, koji je bio prisutan u sali osnovne škole u kojoj su oteti putnici dovedeni. Njegov zadatak je bio da očisti salu, nakon njihovog pljačkanja, prebijanja i odvođenja na gubilište. Nakon egzekucije Milan Lukić je bio nezadovoljan načinom na koji je Glišić očistio salu, pa ga je išamarao”, rekao je predstavnik porodica žrtava, Nail Kajević.

Porodice žrtava očekuju da će i Mitrašin Glišić, kao što je to učinio prethodni svedok Mićo Jovičić, potvrditi prisustvo optuženih. Kajević dodaje i da“organizatori i naručioci zločina su još uvek nedodirljivi jer se određena dokumenta još uvek drže u tajnosti”.

Delegacija Sandžačke demokratske partije položila venece na spomen kompleksu u Šarampovu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Vence na spomen obeležje u Šarampovu, položili su delegacije opštine Prijepolje, Bošnjačkog naicionalnog vijeća, Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića,  Fonda za humanitarno pravo i  Žena u crnom, ratni veterani Mirovne organizacije „Centar za nenasilnu akciju“, kao i mnogobrojni građani koji su se okupili da odaju poštu nastradalim u otmici u Štrpcima.

PP Media