U Prijepolju otvoreno Savetovalište za dijabetes

Prijepolje – U cilju unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u prijepoljskom Domu zdravlja, sredstvima Svetske banke i Ministarstva zdravlja opremljeno je Savetovalište za dijabetes. Novac dobijen od donatora upotrebljen je za nabavku opreme i edukaciue stručnog kadra koji će raditi u savetovalištu.

Moderno opremljeno Savetovalište za dijabetes, foto: A.Rovčanin

Akcenat ovog projekta je stavljen na prevenciju dijabetesa, proceni rizika od ove bolesti i formiranju Savetovališta za dijabetes. Prema rečima doktora Predraga Životića, predstavnika donatora, koji je obišao savetovalište, grantovi za unapređernje su nepovratna sredstva namenjena domovima zdravlja u Srbiji a prijepoljski Dom je jedna od 83 zdravstvene ustanove koji su realizovali slične projekte na prevenciji različitih bolesti.

– Svi ti projekti namenjeni su primarnoj zdravstvenoj zaštiti a finansiraju se preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja iz zajma Svetske banke. Ja sam ovde zbog završnih konsultacija jer je projekat na samom kraju i mogu reći da je bilo zadovoljstvo podržavati ga – kazao je doktor Predrag Životić i dodao da je način na koji su projekti realizovani dao osnovu da se nastavi sa sledećim ciklusom i novim grantovima podrške.

Projekat pokretanja Savetovališta za dijabetes realizovan je sa ciljem smanjenja rizika oboljevanja od dijabetesa ali i pružanja dodatnih zdravstvenih usluga u oblasti prevencije i skrininga šećerne bolesti. Projekat je realizovao tročlani tim lekara, potom glavna sestra, dijetetičar i jedan informatičar.

Edukativni stručni tim za dijabetes na čelu sa direktorom Doma zdravlja dr Seadom Porovićem i predstavnikom donatora doktorom Predragom Životićem, foto: A.Rovčanin

Кoordinatorka projekta Lejla Кoldžić, kazala je da je dijabetes jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i da broj obolelih iz godine u godinu raste.

– Zbog pandemije izostalo je masovno pozivanje pacijenata na preventivne preglede, tako da smo naše aktivnosti u ovom periodu bazirali na redovan rad sa već obolelim, usmeravajući ih na dijetetsko savetovalište i sve ono što bitno za njihovo lečenje – istakla je doktorka Кoldžić.

Posle završetka samog projekta Domu zdravlja ostaće oprema i edukovan tim na čelu sa direktorom dr Seadom Porovićem, dr Elvirom Strujić, glavnom sestrom Opšte medicine Natašom Pušicom, nutricionistom i dijetetičarem, Danijelom Glišević i glavnim programerom Safetom Bukvićem. Tim će nastaviti da se bavi prevencijom dijabetesa.

Projekat je vredan nešto više od tri miliona  dinara a realizovan je u saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

PP Media