Bošnjačko nacionalno veće iz Prijepolja i Nove Varoši  započelo kampanju o popisu stanovništa

Prijepolje/Nova Varoš – Posetom opštinama Prijepolje i Nova Varoš, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća započeli su danas kampanju u cilju kvalitetnijeg popisa stanovništa, zakazanog za oktobar mesce ove godine.

Foto: A.Rovčanin

Predsednica Veća dr. Jasmna Curić je, nakon sastanka sa predsednikom Opštine Prijepolje Vladimirom Babićem, rekla da je Bošnjačko nacionalno veće iniciralo sastanke sa predstavnicima svih sandžačkih opština jer postoje zajednički interesi da se ukaže na značaj popisa stanovništva kako bi se dala realna slika stanovništa te da se ne dese problemi kao što je bio slučaj sa bojkotom 2011. godine.

– Negativni efekti takvog popisa iz 2011. su se odrazili ne samo na Bošnjake već na celokupnu zajednicu jer razvoj jedne zajednice zavisi od rezultata tog popisa – kazala je ona, dodavši da ova poseta ima za cilj da pokaže koliko će rezultati popisa biti važni za razvoj zajednica.

Ona je istakla da BNV, kao krovna institucija svih Bošnjaka, ima obavezu da sarađuje sa svim predsednicima opština u kojima žive Bošnjaci i da zajedno sa njima krene u kampanju pozivanja stanovništva na popis.

Ukazala je da su rezultati popisa „bitna alatka svake države u donošenju strateških planova, razvoja zajednice od koje će zavisiti razvoj u svim oblastima“.

– Opredjeljena sredstva sa republičkog nivoa u oblasti zdravstva i obrazovanja će se planirati na osnovu rezultata popisa. Bošnjačko nacionalno veće ima obavezu da pozove Bošnjake da se odazovu popisu, izjasne onako kako se osećaju. Da su Bošnjaci. Da govore bosanski jezik, a da im je vera islam – poručila je predsednca BNV-a.

Dodala je i da će BNV biti partner u svim projektima i aktivnostima vezanim za popis na lokalnom i republičkom nivou i da ima predstavnike u lokalnim i republičkim popisnim komisijama.

Naglasila je da će, s obzirom da se popis vrši elektronski, izjavom nekog od bližnjih, biti moguće popisivanje i onih koji nisu prisutni, a ispunjavaju uslove i građani su Republike Srbije.

PP Media