U Kumanici proslavljena manastirska slava

Kumanica – Povodom proslave manastirske slave, Sabora Svetog Arhangela Gavrila, u manastiru Кumanici je  održano više duhovnih i kulturnih svečanosti. Proslava je počela u navečerje slave svečanim prazničnim bdenijem, koje je služilo više sveštenoslužitelja eparhijâ Mileševske i Budimljansko-nikšićke i uz učešće vernog naroda koji se tradicionalno u velikom broju sabira u ovoj svetinji Srpske pravoslavne crkve.

U Kumanici proslavljena manastirska slava Svetog Arhangela Gavrila, foto: Eparhija mileševska

Posle bdenija usledio je prigodan kulturno-umetnički program u kom su svoje umeće pokazali hor Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Sveti Apostol i jevanđelist Marko, Кulturno-umetničko društvo Vesna iz Mojkovca, narodni guslari, recitatori i pevači, kao i glumci pozorišta iz Bijelog Polja.

Posle programa u manastirskoj gostoprimnici priređena je trpeza ljubavi.

Program proslave je nastavljen u hramu Svetom tajnom Jeleosvećenja koju su služili sveštenici i sveštenomonasi uz prisustvo i molitveno učešće svih posetilaca manastira Кumanica.

Na sam dan slave, prvu Božansku Liturgiju u hramu Svetog Arhangela Gavrila služilo je više sveštenoslužitelja a uz učešće vernog naroda, pristiglog sa svih strana.

Na stotine vernika iz svih krajeva sabralo se u Kumanici, foto: Eparhija mileševska

Svetu arhijerejsku Liturgiju u letnjoj kapeli u centralnom delu manastirske porte, služili su Episkopi mileševski Atanasije i budimljansko-nikšićki Metodije uz sasluženje sveštenika i sveštenomonaha više eparhija Srpske pravoslavne crkve. Svojim pojanjem Božansku Liturgiju su uveličali članovi crkvenog hora iz Podgorice pod rukovodstvom mr Ljudmile Radović.

Čestitajući prisutnom vernom narodu veliki praznik episkop Atanasije je rekao da je Crkva je Sabor večni, koji se nikad ne rastaje, a danas pokazuje svoju punoću, mi smo ga upotpunili.

– Blagodarimo Bogu što nam je dao da budemo deo toga sabora. Nema ništa lepše od toga nego kada su braća zajedno.  Zato i govorimo da smo ovaj sabor na poseban način upotpunili, jer su braća, sva, sa ovih prostora, zajedno – naveo je između ostalog vladika Atanasije.

Episkop Metodije se zahvalio vladiki Atanasiju na pozivu da bude sa vernim narodom u velikoj svetinji kakav je manastir Kumanica.

 – Manastir Кumanica podseća, ne samo svojom arhitekturom i krajolikom, nego pre svega po blagodati Božijoj i čudima koja ovde ukrepljuju, isceljuju i osnažuju ne samo pravoslavni naš verni narod svepravoslavni, koji dolazi ovde, nego i sve ljude koji pritiču i ištu pomoć i blagoslov Božiji, blagoslov Nebeski. Najkarakterističnija predstava Hrama Božijeg jeste da je to Lađa Spasenja. Кada se ta Lađa zaljulja, usled velikih bura, nevolja i talasa ovoga sveta, mi onda vapimo i tražimo Hrista da nam dođe i da umiri te prirodne stihije, taj mrak i noć kroz koje plovimo u ovom svetu. I mi, poput Apostola u davna vremena, slušamo Hrista koji nam govori da se ne bojimo i da verujemo – istakao je između ostalog episkop Metodije.

Na predlog nastojatelja manastira Кumanica arhimandrita Nikolaja, vladika  Atanasije je dodelio Arhijerejske gramate priznanja nekolicini dobrotvora koji su pomagali i pomažu da ovaj manastir živi i bude velika uzdanica i ukrepljenje svim ljudima kojima je pomoć potrebna a koji posećuju Кumanicu.

Domaćini slave, braća Tošić iz Prijepolja, priredili su trpezu ljubavi koja je velikom broju naroda poslužena u manastirskoj trpezariji.

PP Media