Čamovina ustala protiv bukve u Novoj Varoši

Nova Varoš – Čamovina ustala protiv bukve, da li je ovo kakva „balvan buna”… Tako se ovih dana govori u snegom prekrivenoj Novoj Varoši, pod visokim planinama bogatim šumskim drvetom i pilanama za njegovu preradu.

Hala u Kokinom Brodu gde posluje firma iz Tutina

Odavno je ovde mnoštvo manjih i većih pilana, strugara, pogona za pelet koji prerađuju čamovo (četinarsko) drvo iz ovih šuma i zapošljavaju mnoge radnike. A odnedavno im se u delatnosti pridružio investitor, firma iz komšijskog Tutina koja u hali u obližnjem Kokinom Brodu jedina prerađuje bukovo drvo. Pa bolje od drugih plaća radnike. Što onima koji drže strugare, naviknutim na svoje cene rada, izgleda nije po volji.

Zato su se, kako javljaju lokalni mediji, vlasnici 13 ovdašnjih strugara obratili opštini Nova Varoš zahtevom da se odloži licitacija za izdavanje u zakup hale u Kokinom Brodu, gde već posluje (i zapošljava preko 50 radnika) ta firma iz Tutina. Traže jednake uslove, da ne bude favorizovanja. Opština je juče taj njihov zahtev prihvatila i licitaciju odložila, „da se smire strasti”. S tim što će je, doznajemo, uskoro ponovo organizovati, jer se, kako ističu, ne odustaje od dolaska dobrih investitora i zapošljavanja ljudi.

To je za naš list juče potvrdio predsednik opštine Nova Varoš Rade Vasiljević. I on je privrednik, iz te drvoprerađivačke branše, kaže da je u tom poslu duže od ovih vlasnika strugara koji se sada bune. Te da poštuje značaj njihovog rada i ove grane važne za ovdašnju privredu, ali da se radnici ne zadržavaju time što će se druge firme investitori sprečavati da ih upošljavaju.

– Iz moje firme su takođe radnici odlazili kad im je neko nudio veću platu, pa nije bilo ljutnje. Konkurencija i tržište čine svoje. A obaveza opštine je da investitore obezbedi i što više ljudi zaposli, jer je kod nas na tržištu rada oko 1.600 nezaposlenih – ističe predsednik opštine.

U ovom kraju gde je gotovo polovina područja opštine pod četinarskom šumom, dodaje Vasiljević, ima više od 100 pilana, one u preradi drveta zapošljavaju mnoge radnike.

– Njima, naravno, ne okrećemo leđa, veoma su bitne lokalnoj samoupravi. Ali ni druge u toj delatnosti ne možemo zanemariti niti sprečiti ljude bez posla da dođu do radnog mesta. Firma iz Tutina nalazi se u prostoru bivše fabrike „Inova” iz Kokinog Broda, došla je kao strateški partner turske kompanije koja je tu prethodno radila. Turci su neuspešno poslovali u preradi čamovog drveta, nisu se snašli u toj za njih novoj proizvodnji, pa su Tutincima omogućili da ovde prerađuju bukvu. Firma iz Tutina je zadržala 50 zatečenih radnika, razvila posao, dobavlja bukvu iz drugih krajeva, jer je kod nas nema dovoljno, a zaposlenima daje mesečnu platu višu od 50.000 dinara. Vratili su tim ljudima osmeh na lica, s tim što nameravaju još 30 da zaposle. Ovom licitacijom trebalo je utvrditi izdavanje tog prostora, za čiji zakup je turskom investitoru istekao rok. Nova licitacija biće kad se smire strasti i precizno utvrde uslovi ravnopravni za sve zainteresovane iz te delatnosti – najavljuje prvi čovek Nove Varoši.

Jedan od glavnih problema, sada pričaju Novovarošani, leži u tome što vlasnici pilana, u poslu u kome poslednjih godina raste cena građe, nisu naročito plaćali svoje zaposlene u seči balvana na gaterima i drugim radovima. Zato se sada čuju i zahtevi nekih radnika da se njihova satnica poveća. Da li taj novi trošak gazde mogu da podnesu, u situaciji dok novi investitor bolje plaća, pa može da privuče i tuđe radnike, ostaje da se vidi. A u sve su se, vele upućeni, umešale i kojekakve političke kombinacije, jer će se na izbore čim grane proleće.

Izvor: Politika