Ministar Tomislav Momirović najavio nova ulaganja u putnu infrastrukturu zlatarskog kraja

Nova Varoš – Rekonstruisanu deonicu puta od raskrsnice na Branoševcu do centra Zlatara, u šta je država uložila više od 100 miliona dinara, obišao je i ministar saobrćaja, građevinarstva i infastrukture Tomislav Momirović. On je tom prilikom najavio nova ulaganja u putnu infrastrukturu zlatarskog kraja i izgradnju kružnog toka i petlje na Branošavcu.

Država izdvaja 50 miliona dinara za izgradnju kružnog toka na Branoševcu, foto: A.Rovčanin

Novovarošani su modernu saobraćajnicu nazali svojim auto-putem, jer upravo je to žila kucavica njihovog kraja koja spaja opštinu sa Sjenicom, ali i omogućava turistima da lakše i brže stignu u srca planine koja iz godine u godine postaje sve posećenija i upravo je turizam okosnica razvoja ovog kraja.

– Put je dužine oko kilometar i iako nije mnogo dugačak od izuzetnog je značaja pre svega za meštane Nove Varoši. U ovu deonicu uloženo je 100 miliona dinara, kako bi put bio izuzetnog kavliteta i po svim propisanim standardima. Širine je od šest do osam metara, a izgrađene su i pešačke staze kao i postavljena zaštitna ograda. On znači prozor u svet, ali i izvor života. Značiće nova radna mesta, nove invseticije i dodatni razvoj turizma na planini Zlatar i ono što je najvažnije veće plate za meštane, što je naš krajnji cilj – izjavio je Momirović.

Prema njegovim najavama, ovde nije kraj investicijama u ovu opštinu Zlatiborskog okruga, a za nekoliko meseci očekuju se nova kapitalna ulaganja u putnu infratsrukturu.

– Na proleće počinje izgradnja kružnog toka, koji je preko potreban žiteljima, ali i svima koji prolaze kroz ovaj kraj. Plan je da ti radovi budu završeni u rekordnom roku, do kraja leta sledeće godine – istakao je Momirović.

Foto: A.Rovčanin

Кoliko je završetak ove deonice značajan dokazuje i podatak da je potražnja za placevima na Zlataru višetruko uvećana. Brojni investitori već su izrazili svoje interesovanje za ulaganje na planinu Zlatar, tako da u odnosu na period od pre deset godina slobodnih placeva skoro i da nema.

– Velika je potražnja, a cene su višestruko skočile. Nekada je ar zemljišta na Zlataru koštao oko 1.000 evra, a sada se ne može naći ispod 5.000 evra i kreće se do 10.000. Кuće su se nekada prodavale za 20.000 evra, a sada je njihova cena oko 35.000 evra . Naša planina i prirodne lepote kojima obiluje ovaj kraj visoko su pozicionirane na turističkoj mapi Srbije, što potvrđuje i sve veći registrovan broj noćenja u privatnom i hotelskom smeštaju – kazao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Dobra putna infrastruktira je jedan od osnovnih preduslova za razvoj turizma na Zlataru, smatra zamenik predsednika opštine Branko Bjelić. On je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, što će naredne godine izdvojiti novac za izgradnju kružnog toka na Branoševcu, koji će imati višestruki značaj za ovu opštinu.

Godinama je put u krivinama iznad grada zadavao muke vozačima, pre svega zbog uspona, uskog kolovoza, nepreglednih krivina. U zimskim mesecima je često dolazilo do zastoja i stvarali su se „čepovi“. Pešaci – đaci i meštani iz naselja Milanovc, Šanac i Babića Brdo, te gosti planine  sada mogu da odahnu, jer je put bezbedan za sve učesnike u  saobraćaju.

PP Media