Cena maline bez dogovora

Još jedan pokušaj proizvođača maline iz cele Srbije da sa hladnjačarima nađu zajednički jezik o otkupnoj ceni za rod iz 2017. godine – nije dao rezultate. Iako su se predstavnici ministarstava poljoprivrede i trgovine odazvali pozivu poljoprivrednika, na sastanku održanom u Beogradu pojavila su se samo dva otkupljivača, sa tvrdnjom da na lageru imaju još neprodatih zaliha “crvenog zlata”.

– Zadovoljni smo činjenicom što su se na sastanku sa hladnjačarima pojavili ministar poljoprivrede i predstavnici Ministarstva trgovine. S njima je dogovoreno da će u februaru biti formiran nacionalni savet za malinu, a predali smo i zahtev da se našem proizvodu dodeli oznaka o geografskom poreklu.

Međutim, nikakvog napretka u pogledu cene maline nije bilo – ističe Boban Purić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Limska dolina” iz Prijepolja. – Jednostavno, hladnjačare ne zanimaju pregovori sa proizvođačima.

Malinari ističu da će, poučeni dosadašnjim iskustvima, u sledeću berbu ući spremniji, kako ne bi još jednom bili prevareni obećanjima o isplati realne cene.

NEIZVESNOST

Malinari su prošle godine prodavali rod za 110 do 153 dinara, a očekivali su minimalnih 190 dinara za kilogram maline. Uz to, zbog posledica vremenskih neprilika, sledeća berba u Srbiji biće mnogo ispod proseka, pa celom malinarskom lancu preti neizvesna budućnost.
Izvor: N.J. Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *