Nova Varoš: Izborna skupština Udruženja potomaka ratnika

Promena odnosa prema baštini, tradiciji, korenima i negovanju sećanja na pretke Obeležavanje 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu i 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića.

U utorak (30 januara, u 17 sati) u sali Skupštine opštine održaće se godišnja i izborna Skupština Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“.

Uz izveštaj o radu u minuloj godini, članovi će analizirati tok priprema za obeležavanje 100-godišnjice proboja Solunskog fronta i oslobađanja Srbije od okupatora u Velikom ratu i 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića.

Okosnica programa u obnavljanju pamćenja, odavanju pošte i čuvanju uspomena na slavne pretke biće podizanje spomenika ratnicima 1912-1918. godine na Trgu vojvode Petra Bojovića i proširenje postavke Zavičajnog muzeja izložbom o Velikom ratu i eksponatima koji svedoče o životu i delu vojvode Bojovića.Za ove aktivnosti obezbeđen je deo sredstava iz budžeta i Opština je konkurisala kod ministarstava Vlade Srbije.

Programom obeležavanja značajnih datuma naše prošlosti koordiniraju predstavnici opštinske uprave, u saradnji sa Domom kulture, Zavičajnim muzejom (odeljenjem Narodnog muzeja iz Užica), Bibliotekom, osnovnim i srednjim školama, Sportskim savezom, Udruženjem potomaka ratnika i drugim akterima. Uskoro će biti poznato više pojedinosti o programskim sadržajima tokom godine jer se planiraju izložbe, predstave, recitali, večeri sećanja, priredbe…

Inicijative za umivanje krajputaša, godina bez odjeka, foto: D.Gagričić

– Zajednički imenitelj četvorogodišnjeg rada Udruženja je naš skroman doprinos duhovnoj obnovi, pre svega promeni društvene klime i odnosa prema baštini, tradiciji, korenima i negovanju sećanja na učesnike otadžbinskih ratova. U želji da ispravljamo nepravde jer je Veliki rat, jedan od najznačajnijih perioda naše novije istorije, bio ponižavajuće zapostavljen u drugoj polovini 20. veka, ušli smo u bitku protiv velikog zaborava – ističu u Udruženju i podsećaju:

– Nastojali smo da probudimo uspavane savesti, pojedine odnarođene aktere i kreatore programa, da opomenemo cenzore i komesare, da ih podstaknemo da se uzdignu iznad svakodnevnice palanke i politikansta, boljševičkih manira da sve počinje od njih i shvate da se život najbolje uči na primerima sopstvene prošlosti, da treba ceniti žrtve i pamtiti junake, one koji su za .za slobodu i na oltar otadžbine položili najvrednije što si imali – živote! Podsećali smo i na neke odavno sročene scenarije zatiranja ili zanemarivanja tragova i rastakanja srpskog bića i da ne smemo dozvoliti da nam počupaju korene…

U Udruženju kažu da su uz veliku upornost uspeli da, bar za sada, nametnu stav da se briga o nasleđu i pamćenju predaka ne može prepuštati stihiji ili se uzdati u učinak entuzijasta i udruženja, već da to mora biti planska aktivnost opštinskih službi i ustanova zaduženih za kulturu i baštinu. I pored velike kadrovske oskudice u opštini, što je godinama kamen spoticanja, ovo blago zaslužuje i mora da se istražuje, otkriva, čuva, pazi i promoviše jer je ključni deo idenditeta naroda i kulture ovog prostora.

Na izbornoj Skupštini će, kako najavljuju, doći do kadrovske obnove u rukovodstvu Udruženja.
Izvor: Zlatarinfo D.Gagričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *