Cene goriva svakodnevno rastu

Cene goriva u Srbiji gotovo svakodnevno rastu, pa je samo poslednjeg dana protekle radne nedelje cena benzina u proseku porasla za dva dinara. Cena dizela, ali i TNG, mirovala je.

Posmatrajući poslednjih mesec dana, benzin u Srbiji je u proseku skuplji za 6,5 dinara (BMB 95 i “superbenzini”), dok je dizel porastao za tri dinara. Benzin je trenutno, na većini pumpi, 149,20 dinara za litar, dok je evrodizel do juče koštao 163,40 dinara za litar.

Cene goriva rastu još od početka februara. Tada je benzin koštao 142,70, a dizel 158,90 dinara za litar. Istovremeno, TNG je pojeftinio za nešto manje od dinar po litru.

– Slične promene cena su zabeležene i na tržištima u regionu, tako da je redosled zemalja u nedeljnom pregledu cena Udruženja naftnih kompanija Srbije, ostao gotovo nepromenjen. I dalje potrošači u Srbiji benzin mogu da kupe po ceni koja je na nivou regionalnog proseka, dok je prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbiji najviša u odnosu na sve zemlje sa kojima se graničimo.

Benzinska stanica u Brodarevu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Zašto je to tako postaje jasno kada se zna da na maloprodajnu cenu goriva u Srbiji utiče najviše kretanje cena sirove nafte na svetskim berzama, kao i međusobni odnos dolara i evra, kao i njihov srednji kurs prema dinaru.

– Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast cene sirove nafte. Trend rasta cene “brenta” počeo je još pre tri meseca, kada je barel ove nafte koštao 50,47 dolara – objašnjava u redovnoj nedeljnoj analizi Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Izvor: Novosti i PP Media