Penzije veće za 2.000 dinara?

Čekovi najstarijih sugrađana mogli bi u proseku da budu uvećani za 1.500 do 2.000 dinara kada Vlada Srbije usvoji novi metod za usklađivanje njihovih primanja. Prema saznanjima „Novosti“, najverovatnije će se primeniti model po kome će rast primanja najstarijih zavisiti od rasta inflacije.

Momo Čolaković iz PUPS-a objašnjava da odluka o načinu usklađivanja penzija još nije doneta i da na tome trenutno rade ministarstva finansija i rada.

– Savezi penzionera Vojvodine i Srbije dali su svoje predloge, takođe i Fiskalni savet – kaže naš sagovornik. – Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi, po mom mišljenju, bilo najbolje.

On objašnjava da ako, na primer, BDP bude 3,5 odsto, čekovi bi se usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, tj. uvećali bi se za 1,5 odsto. Formula još nije utvrđena, ali smatra Čolaković, savezi penzionera bi tim povodom trebalo malo „da pritisnu nadležna ministarstva“.

– Ako bi penzije zavisile od inflacije i BDP, to bi u današnjoj situaciji moglo da bude oko pet procenata – kaže Čolaković. – To znači da bi, prema trenutnim parametrima, iznos na čeku mogao da bude veći i do 2.000 dinara.

Svetska banka je svojevremeno, u okviru studije iz 2015. godine, iznela svoju analizu našeg penzijskog sistema i sugerisala pravilo po kome bi se čekovi usklađivali sa rastom cena, odnosno inflacije. Fiskalni savet nije se tada saglasio sa predlogom, pa je izneo svoja četiri modela za usklađivanje. Vlada, međutim, nije uzela u obzir još nijedan od predloženih obrazaca.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da trenutno nema nikakvih pregovora niti se zna kada bi do njih moglo da dođe. Njihov stav je da penzije moraju da prate rast zarada.

– U poslednje dve godine praksa je bila da se sve dešava pred kraj godine, u novembru i decembru – kaže Perić. – Bojim se da će i sada biti tako. Danas je prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Republici, a ne bi trebalo da ide ispod 50 procenata. Ukoliko dođe do povećanja zarada prosvetarima i zdravstvenim radnicima, kako se najavljuje, taj postotak će biti još niži.

DODATAK ZA 1,3 MILIONA KORISNIKA

DODATAK na najniže penzije od pet odsto, koji je u novembru prošle godine počelo da prima više od 1,3 miliona penzionera u Srbiji, važiće i cele ove godine. Na njega imaju pravo penzioneri čija primanja od decembra prošle godine zaključno sa novembrom 2019. iznose najviše 34.004 dinara. Povišica će se isplaćivati zaključno sa novembarskom penzijom.

Izvor: Novosti