Četvrtaci iz „Valtera“ učionicu zamenili izletištem

Prijepolje – U okviru akcije „Sa prirodom na ti“, učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ iz Prijepolja imali su jedinstvenu priliku da zamene učionice za prirodu. Ova inovativna ideja, održana na izletištu Ravne nadomak Prijepolja, donela je đacima osvežavajuću promenu u obrazovnom procesu.

Foto: A.Rovčanin

Akcija, osmišljena da poveže učenike sa prirodom i podstakne njihovu ekološku svest, prošla je u veselom i edukativnom duhu. Deca su uživala u učenju na otvorenom, što je pružilo novo iskustvo i unelo radost u njihov svakodnevni školski život. Nastava u prirodi obuhvatila je različite obrazovne aktivnosti, prilagođene prirodnom okruženju, čime su se učenici dodatno zbližili sa okolinom i međusobno.

– Učenici četvrtog razreda, umesto u učionici, časove u drugoj smeni održali su u prirodi. Prostor na izletištu Ravne, nije puno udaljen od škole i nakon polučasovne šetnje održali smo nastavu u prirodi. U okviru časa srpskog jezika, zajedno sa Turističkom orgaizacijom učenici su pravili razglednicu sa motivima Prijepolja – kaže učiteljica Danica Ratković.

Foto: A.Rovčanin

Poseban doprinos nastavi u prirodi dala je Turistička organizacija Prijepolje. Učenici su imali priliku da saznaju više o radu Turističke organizacije, njenoj ulozi u promovisanju lokalnih turističkih potencijala i značaju očuvanja prirode. Kroz interaktivno predavanje, deca su stekla nova znanja o turističkim atrakcijama njihovog kraja i značaju ekoturizma.

– Na poziv učitelja Osnovne škole Vladimir Perić Valter, uključili smo se u njihov projekat nastave u prirodi. Drago nam je što se deca na vreme uključuju i povezuju sa prirodom, a izletište Rave idealan je prostor za druženje. Mi smo mališane upoznali sa radom Turističke organizacije i učestvovali smo u kreiranju razglednica iz našeg kraja – rekao je direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Foto: A.Rovčanin

Izletište Ravne, sa svojom prelepom prirodom i čistim vazduhom, pokazalo se kao idealno mesto za ovakve aktivnosti. Učenici su izrazili zadovoljstvo što su časove umesto u učionici održali u prirodi.

– Bilo je zanimljivo učiti na otvorenom u prirodi i sticati nova znanja o svom zavičaju – kazala je učenica četvrtog razreda Sofija Varaklić.  

Foto: A.Rovčanin

Današnja akcija je primer kako škola, u saradnji sa lokalnim organizacijama, može kreirati dinamično okruženje za učenje, istovremeno podstičući ljubav prema prirodi i svesti o važnosti njenog očuvanja.

PP Media