Druga turistička zona na Zlataru dobija kanalizacionu mrežu

Zlatar – Neimari prijepoljske firme „Rovčanin Inženjering“ započeli su radove na izgradnji kanalizacione mreže u drugoj turističkoj zoni na Zlataru. Investicija je ukupno vredna 51,6 miliona dinara, a finansiraju je Ministarstvo privrede i Opština Nova Varoš.

Gradi se kanalizaciona mreža za drugu turističku zonu na Zlataru, foto: A.Rovčanin

Za realizaciju ovog značajnog investicionog poduhvata iz državne kase izdvojeno je oko 42.000.000 dinara, dok će ostatak potrebnog novca biti obezbeđen iz lokalnog budžeta. Radovi bi trebalo da budu završeni za 60 kalendarskih dana, ali izvođači napominju da bi zbog činjenice da smo na pragu jeseni, odnosno, nestabilnijih vremenskih prilika,kao i zbog obima posla, moglo eventualno da dođe do prekoračenja rokova.

Država izgradnju fekalne kanalizacije u ovdašnjoj turističkoj zoni, inače, finansira u okviru Programa podrške razvoja poslovne infrastrukture u 2021, a koji se sprovodi pod okriljem resora Ministarstva privrede.

-Fekalna kanalizaciona mreža, ukupno duga 1.951 metar, gradi se na potesu Zlatar – krak Brdo – Crvene vode – Drmanovići. Reč je o velikom području, na kojem se nalaze brojne vikendice, turistički, ugostiteljski i stambeni objekti, kao i pojedini privredni subjekti – pojašnjava predsednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević  i dodaje da će se realizacijom ovog kapitalnog projekta, uz više nego značajnu podršku države, nastaviti  sa unapređenjem infrastrukture, poslovnog i privrednog ambijenta, kao ključnog uslova za dalje ulaganje u turizam i privlačenje investicija.

Izgradnja kanalizacije u drugoj turističkoj zoni se, inače, sastoji od gravitacionih krakova na kojima će, kako je precizirano projektom, biti raspoređeni šahtovi za potrebe priključenja korisnika, ventilisanje kanalizacije, taloženje krupnih čestica i održavanje cevovoda… Projekat, pored toga, obuhvata i jedan potisni krak dug oko 240 metara, objekat crpne stanice, kao i sanaciju kolovoznog zastora na saobraćajnicama. Za rekonstrukciju kolovoza planirana su dva asfaltna zastora ukupne dužine od 5.300 kvadratnih metara.

-Ovo je, između ostalog, jedan od investicionih poduhvata čiju smo realizaciju obećali građanima novovaroške opštine ove godine. Izgradnja kanalizacione mreže u drugoj turističkoj zoni nije značajna samo za podsticaj investiranja i privrednih aktivnosti na Zlataru i okolini, već i za širi kontekst u oblasti zaštite životne sredine i valorizacije prirodnih resursa ovdašnje planinske „lepotice“ kao vazdušne banje – naglašava predsednik Vasiljević.

PP Media