Crnogorka Jovana Brnović pobednica 10. festivala Dani Danila Lazovića

Priboj – Prema oceni stručnog žirija, najbolja u govorenju poezije desetog festivala „Dani Danila Lazovića“ je Jovana Brnović, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, klasa profesorke Dubravke Drakić i asistentkinje Jelene Đukić. Jovana je govorila pesmu „Došljaci – pjesma Ali Binaka, pjesma deveta“, Radovana Zogovića.

Foto: A.Rovčanin

Jovana je istakla da nije očekivala pobedu, budući da je festival napravljen tako, da u danima pre takmičenja studenti prate programe festivala, upoznaju se, razmenjuju nova iskustva, tek kada dođe dan takmičenja, shvate da su zbog toga došli. Rekla je da joj nagrada veoma znači jer je to dobra prilika da ih vide profesori, ljudi iz produkcije i iz drugih pozorišta.

Pobednica je osvojila nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade koju joj je uručio predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Ovogodišnji stručni žiri radio je u sastavu: prof.dr Radovan Кnežević, predsednik stručnog žirija, Petar Božović, glumac, Vojin Ćetković, glumac, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović, profesor Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle.

Foto: A.Rovčanin

Pobednica internet konkursa je Isidora Bjelac.

Hadži Petar Božović glumac, gost glumac festivala i član stručnog žirija, rekao je da je iznenađen na jedan divan način, da je neko nešto smislio i da to može da traje deset godina u slavu jednog sjajnog, divnog, našeg dragog glumca.

“Da to može da uspe, da produži život tog Danila koji je bio sav zanesen, a bez zanesenosti nema glume, da dovede decu koja recituju, još uvek poezija nije umrla, a ako poezija umre, umreće i narod, jer neće biti nade”, objasnio je Božović.

Foto: A.Rovčanin

Ratomir Rale Damjanović legendarni recitator, pisac i radio novinar kao član stručnog žirija istakao je da po svojim studentima na Učiteljskom fakultetu vidi da se vreme poezije vraća, te da ga to raduje.

“Ja sam to radio pre pedeset godina. Danilo Lazović, glumac vulkanske energije, živi i dalje. Živi viši život i tamo i ovde. Festival je fantastičan, veoma dobro osmišljen, bogat, dubok, raznolik. Svi ti programi pripadaju velikim kulturnim sredinama i ja sam veoma srećan što sam danas ovde.Uveren sam da će festival biti besmrtan, kao što su i besmrtni veliki glumci koji ne umiru, koji se samo vraćaju na Olimp,” izneo je svoje utiske o festivalu Rale Damjanović.

Organizatori festivala istakli su da su posebno srećni i zdovoljni što su zatvaranje desnjtog jubilarnog festivala uveličali važni gosti. Ispred ministarstva kulture Republike Srbije, koje je podržalo festival, prisutnima se obratio državni sekretar Miodrag Ivanović, dok je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić uručio studentima kapitalno izdanje Pozorja “Sabrane Drame Joakima Vujića”, a pobednici Sterijina “Sabrana ramska dela”.

Hotel Terme 36,6 za pobednicu je obezbedio spa paket i boravak u hotelu, 7 dana za dve osobe.
Muzički gost bila je Nataša Radovanović sopran Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i sastav „Two souls“.
Milorad Miki Damjanović, direktor festivala izrazio je veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj festivala, kao i osnivačima festivala Domu kulture „Pivo Кaramatijević“ i Zavičajnom muzeju, na nesebičnoj podršci svih godina postojanja festivala.

PP Media