Crnogorska zabrana koči rad prijepoljskih pilana

Proizvođači peleta u Prijepolju već drugu godinu imaju problema da održe proizvodnju zbog toga što im Crna Gora otežava uvoz sirovine. U maju su se suočili i sa potpunom zabranom kojom je prekršen i CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini u regionu. Dok država najavljuje da će reagovati, proizvođači gase drugu smenu i otpuštaju radnike.

Kada je na snagu stupila uredba o zabrani izvoza trupaca iz Crne Gore, drvoprerađivači iz Prijepolja nisu ni slutili da će komšije preduzeti i drastičniji korak.

“Ove godine od maja 2018. zabranila je izvoz kompletnog pilanskog ostatka, kao što su okorci, piljevina, dugocelulozno drvo. Velika sirovina nam je ostala recimo u opštini Pljevlja”, kaže Branislav Bajić.

Dok su srpskim privrednicima na taj način vezali ruke i zarobili sirovinu koja je kupljena i praktično propada, s druge strane nesmetano se odvija uvoz poluproizvoda, peleta, rezane građe.

“Država Srbija treba da zaštiti malo i nas privrednike koji se bavimo drvopreradom, jer svi drugi više prodaju u Srbiji nego mi iz Srbije”, napominje privrednik iz Prijepolja Bogdan Matović.

Potez Crne Gore je protivan CEFTA sporazumu, kažu u Ministarstvu trgovine.

“Uvođenje kontramera postoji kao mogućnost, ali s obzirom na odličnu saradnju sa Crnom Gorom, očekujem da će se ova situacija vrlo brzo rešiti”, kaže Ivan Marković iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

I dok u Crnoj Gori, čekajući rešenje situacije drva trunu, u prijepoljskom kraju zbog ovog problema u prethodnih 12 meseci posao u drvoprerađivačkoj industriji izgubilo je oko 300 ljudi.
Izvor: RTS Predrag Stojković