Crteži i objekti izloženi u galeriji Doma kulture

U galeriji prijepoljskog Doma kulture otvorena je izložba umetnika Božidara Plazinića. Ovaj poznati umetnik već se predstavio prijepoljskoj publici kroz učešće u Mileševskoj umetničkoj koloniji, a ovoga puta prikazao se kroz ciklus radova pod nazivom „Biblioteka – Nojeva bajka“.
Izložba Božidara Plazinića „Biblioteka – Nojeva barka“, deo je višegodišnjeg ciklusa u čijem se sedištu nalazi knjiga kao intimni, paktoralno-jezički zapis umetnika. Naziv izložbe, aludirajući i na biblijsku tematiku, ukazuje na težnju umetnika da sačuva ono najvrednije, a to su knjuga i znanje od potopa svakodnevnice i zaborava.
„Ova izložba je jedan moj propratni ciklus, odnosno moj lični dnevnik, koji ja vodim od 1991. godine, zapisujući sve ono što me lično kao čoveka dodiruje, nešto što se zove istorija, politika, ljudsko stradanje. Ovde se nalaze radove od sustera sa migrantima i ljudima sa psihijatrije, pa sve do komentara jednog veka koje je obeležio Maljević, a koje je politika zaboravila da objavi“, kazao je Plazinić.
Ovaj poznati umetnik od 1977. godine aktivno učestvuje u likovnom životu, a od 2001. ima status istaknutog umetnika. Do sada je izlagao na oko 50 samostalnih i 630 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Direktor Doma kulture Mirko Malešić istakao je čast i zadovoljstvo zbog prilike da, kako je rekao prijepoljska galerija ugosti jednog od najznačajnijih srpskih i evropskih umetnika. To pokazuje značaj ove izložbe, kako za ovu ustanovu, tako i za samo Prijepolje, kazao je on.
Ljubitelji umetnosti iz Prijepolja imaće priliku da posete ovu izložbu mesec dana od dana njenog otvaranja.
PP Media