Sudbina FAP-a visi o koncu

Jedno od preduzeća čija sudbina visi o koncu je pribojski FAP. Rukovodstvo tog preduzeća, dobilo je ipak uveravanja iz vlade da neće otići u stečaj posle 31. maja. Nastaviće da radi po unapred pripremljenom programu reorganizacije ,ali sa 200 od trenutno 650 zaposlenih radnika.
Radnici koji se odluče za socijalni program dobiće 200 evra po godini radnog staža od države i dodatnih 100 evra koje treba da obezbede lokalna samouprava i FAP.
„Opština Priboj će kupiti deo proizvodnih objekata FAP-a za proširenje Slobodne industrijske zone .Od tih sredstava isplatiće se dodatnih 100 evra po godini radnog staža radnicima,kao i zaostale plate“,kaže Vuković.
Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević ističe da su radnici nezadovoljni što ,iako su deklarativno ispunjeni njihovi zahtevi,nigde nisu precizirani rokovi do kada će se određeni uslovi ispuniti.
„Mi tražimo samo ono što nam je premijer Aleksandar Vučić obećao još 2014.godine.To je otpremnina od 300 evra po godini staža,povezivanje radnog staža i isplata zaostalih zarada po Zakonu o radu.Duguju nam plate od novembra meseca.Tek kada dobijemo pojašnjenje i rokove odlučićemo da li će biti ponovo štrajka ili ne „,rekao je Mršević.
Prema UPPR-u pribojski FAP će nastaviti da radi poslove za Vojsku Srbije .Razmatra se i osnivanje Remontnog zavoda.Takođe je predviđen i izvozni program.U toku su pregovori Vlade Srbije sa ruskim,nemačkim i egipatskim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju sa pribojskim FAP-om.
Iz sindikata „Sloga“ poručuju da nisu zadovoljni ponuđenim rešenjem.
Nismo saglasni sa ponuđenim načinom rešavanja viška zaposlenih , odnosno socijalnim programom koji je predložilo resorno ministarstvo. Tražimo da se ispoštuje kolektivni ugovor, odredbe zakona o radu koje regulišu isplatu zaostalih zarada i uplata u PIO fond, kao i da se sačini aneks koji predviđa da se o rešavanju viška zaposlenih i visini otpremnine vode pregovori. Tražimo da se pre socijalnog programa regulišu sve obaveze prema zaposlenima i problem radnog staža za 70 meseci . U kolektivnom ugovoru se mora uneti odredba da je FAP državno preduzeće.
Nismo nije protiv racionalizacije zaposlenih u preduzeću i UPPR-a, ali tražimo poštovanje kolektivnog ugovora i mogućnost pregovora.
Niko nema pravo da nam preti stečajem jer je to politička odluka koja je odbijena u samom vrhu države. Oduzimanje imovine je dozvoljeno isključivo odlukom Skupštine akcionara, poručuju iz sindikata „Sloge“
Izvor: Zoom Ue / PP Media