Da li zbog Komunalnog preduzeća pada vlast u Prijepolju?

Prijepolje – Da li predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić ima legitimitet i podršku odborničke grupe Srpske napredne stranke, pitanje je koje je obeležilo  početak 19. sednice SO Prijepolje. Iako je bilo neizvesno, obzirom da odbornici SNS- a nisu podržali neke predloge koji su potekli od Opštinskog veća, sa 27 glasova za, prijepoljski odbornici usvojili su budžet za 2023. godinu.

Foto: A.Rovčanin

Kada odbornici SNS nisu podržali predlog Opštinskog veća da se u dnevni red 19. sednice uvrsti Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke za pružanje zdravstvene zaštite, ali su podržali predlog opozicionog odbornika Kajevića iz SDA da se razmatra predlog Odluke o zabrani izgradnje minihidroelektrana na teritoriji opštine Prijepolje, postalo je jasno da je  koaliciona vlast u Prijepolju na klimavim nogama. Prema rečima predsednika odborničke grupe SNS Zorana Jakovljevića, konkretno kod odluke o zdravstvu, došlo je do malog nesporazuma.

– Do zabune je došlo jer predsednik Skupštine opštine nije obrazložio predlog Veća, a  niko od odbornika nije imao ništa protiv zdravstva. To je bio nesporazum – kaže šef odborničke grupe SNS Zoran Jakovljević.

Čak ni pojedinim predstavnicima opozicije nije bilo jasno zašto odbornici SNS ne podržavaju tako važnu odluku od vitalnog značaja, kao što je zdravstvo, pa su često pitali za skupštinskom govornicom- mislite li svojom ili tuđom glavom?! Ipak, ovo nije kraj neslaganja odbornika SNSa sa predlozima veća, pa su tako istakli i da neće podržati predlog Odluke o povećanju cena komunalnih usluga.

– Srpska napredna stranka neće podržati ovu odluku iz razloga što građani opštine Prijepolje već duži niz godina imaju najskuplje grejanje u Srbiji i sa povećanjem ovih cena opet bi bili najskuplji u Srbiji – tvrdi kategorično Jakovljević.

Odbornici SNSa neće glasati ni za predlog da se Dževad Beganović ponovo imenuje za vd direktora JKP Lim.

– Odbornička grupa SNS-a neće podržati ni imenovanje Dževada Beganovića za vršioca dužnosti direktora JКP „Lim“ na tri meseca – kategoričan je šef odborničke grupe SNS Zoran Jakovljević.

Na pitanje novinara da li ovakav tok sednice i postupanje odborničke grupe SNS znači neslaganje i otkazivanje podrške predsedniku opštine Prijepolje Vladimiru Babiću, Jakovljević odgovara, da odbonici podržavaju rad Babića.

Najbitnije je da odbornici misle svojom glavom, bez uplita faktora spolja, poručuje predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Ovakvo stanje u koalicionoj vlasti pogodovalo je opozicionom odborniku Edibu Kajeviću iz SDA čiji je predlog da se razmatra Odluka o zabrani izgradnje minihidroelektrana na teritoriji opštine Prijepolje, usvojen kao dopunska tačka današnjeg dnevnog reda.

Na samom početku 19. sednice odbornici su obavešteni da je član veća Slavenko Grbović, iz SPSa podneo ostavku na tu funkciju pa će predsednik opštine na prvoj narednoj skupštinskoj sednici predložiti novog kandidata. Iako je bilo veoma neizvesno, sa 27 glasova ZA, prijepoljski odbornici usvojili su predlog Odluke o budžetu za 2023. godinu. Kako je planirano trošenje budžeta projektovanog na blizu 1.800.000.000 , koji je toliko težak zbog prenetih 490 miliona iz ove godine, na kraju dana u nedostatku kvoruma sednica je prekinuta.

PP Media