Danas je Svetski dan borbe protiv side

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side, a u Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostifikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Najveći broj novoobolelih je iz Beograda – 56, zatim iz Vojvodine 40, a jedna četvrtina je iz ostalih delova Srbije.

Među novootkrivenima je 12 puta više muškaraca nego žena, a nezaštićeni seksualni odnos je i dalje najčešći put prenosa ovog virusa

Najmlađa osoba obolela od AIDS-a ove godine imala je 23 godine, dok je najstarija imala 68 godina.

U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe s dijagnostifikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.

Prema podacima Instituta „Batut“, od početka epidemije 1985. godine do danas registrovano je 3.797 osoba zaraženih HIV-om, 1.943 su obolele od side, dok je 1.122 umrlo od te bolesti.

Uspešni preventivni pregledi, ali i savremena terapija treba da doprinesu da do 2020.godine bude manje od 500.000 osoba novoinficiranih HIV-om u svetu.

Povodom obeležavanja Svetskoj dana borbe protiv side, 1. decembra, pod sloganom „Saznaj svoj status“ u 24 grada širom Srbije biće organizovane brojne preventivne aktivnosti.

Ove godine u sklopu kampanje biće organizovano testiranje na HIV 1. decembra u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Kraljevu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Danas se slika promenila zahvaljujući uvođenju antiretrovirusne terapije od 1996. godine.

Ovaj datum se obeležava od 1988. godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije.

Radi se na tome da se podigne svest javnosti o infekciji HIV-om i o AIDS-u, da se istaknu dostignuća u prevenciji zaraze ali i o dostupnoj terapiji.

Ako se infekcija otkrije na vreme i ako se odmah krene sa lečenjem, osoba obolela od HIV-a može normalno da živi. Međunarodni simbol svesnosti i podrške za ljude koji su oboleli od HIV-a je crvena traka.
Izvor: Novosti