Roditelji đaka prvaka i petaka moraju opet da kupe đačke knjižice

Roditelji prvaka i petaka moraće da kupe nove đačke knjižice posle samo dva meseca od početka školske godine.

Kraj prvog polugodišta za sve osnovce rezervisan je za 31. januar, ali tek ove nedelje stiglo je obaveštenje da đačke knjižice koji su roditelji nabavili u septembru više ne važe.

– Iz škole koju moje dete pohađa obavestili su nas da treba da kupimo nove đačke knjižice. Zaista ne mogu da verujem da knjižica koju smo kupili početkom školske godine već sada ne važi. Dodatno nas izlažu još jednom trošku bez ikakvog objašnjenja – objašnjava N. S.

U sličnom problemu zatekli smo i roditelje ispred jedne beogradske knjižare.

– U školi nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Samo su rekli da su knjižice koje imamo nevažeće i da je potrebno doneti nove pre upisa ocena. U knjižari ih kažu nema, dolazimo već drugi dan, a ove kupljene u septembru potpuno su neupotrebljive. Ovo nije samo trošak već i gubljenje vremena, jer novih nema nigde – kažu revoltirani roditelji pitajući se zašto ranije nisu obavešteni o svemu.

I ekipa „Blica“ posetila je nekoliko knjižara u Beogradu, ali nisu imali nova đačka dokumenta. U jednoj su nam rekli da nove knjižice očekuju tek početkom naredne sedmice.

– Rečeno nam je da će nove knjižice uskoro stići, već danas ili najdalje do ponedeljka. Roditelji dolaze, traže knjižice, ali mi smo sada dobili i nalog da stare ne smemo da prodajemo pa je teško objasniti im situaciju. Jedna majka došla je i zahtevala da joj staru knjižicu sada zamenimo novom. Pre svega, nove knjižice još uvek nemamo, a kada stignu, ne znamo da li će nam biti odobrena ta mogućnost – kažu iz knjižare.

U Prosvetnom pregledu, koji je zadužen za štampanje knjižica navode da su blagovremeno obavestili škole i knjižare da se stare knjižice više neće biti validne.

– Ministarstvo prosvete je 29. avgusta ove godine donelo novi pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencija i izdavanju javnih isprava za osnovno obrazovanje. Budući da tu spadaju i đačke knjižice za prvi i peti razred osnovne škole, one nisu mogle biti odštampane u septembru. Mi moram da sačekamo da odluka bude objavljena u „Službenom glasniku“, pa tek nakon toga možemo početi sa štampanjem – kažu za „Blic“ u „Prosvetnom pregledu“.

Pokušali smo da dobijemo komentar iz Ministarstva prosvete o novonastaloj situaciji, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Propust škola – Što nisu obavestile roditelje?

Kako navode, nepoznato im je zašto škole nisu obavestile roditelje o novom pravilniku i napominju da su nove knjižice sada dostupne u knjižarama.

– U svim našim knjižarama, kao i u knjižarama Zavoda za udžbenike i „Službenog glasnika“ nove đačke knjižice su već sada dostupne i mogu se kupiti. Možda je došlo do zabludne jer knjižice koje su roditelji kupili u septembru, na primer, za učenike prvog razreda ostale su važeće za one koji su ih kupili prošle godine i sada su drugi razred – pokušali su da daju pojasne u „Prosvetnom pregledu“.
Izvor: Blic