Darovi za decu iz enklave u Prilužju; Rvović: Političari, važe se dela a ne reči!

Prilužje nedaleko od Vučitrna je srpska enklava sa više od 2500 stanovnika. U ovom mestu dom su pronašli i mnogobrojni Srbi proterani sa svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

U Prilužju odrasta oko 500 dece koja su već navikla na oprez i ne retko nemaštinu a radost im najčešže donose prijatelji iz Priboja, grada pobratima.

Detinjstvo u Prilužju i odrastanje prati niz upozorenja o dozvoljenim i nesigurnim putevima i imanjima u koja upadaju kradljivci.

“Bezbednost je ono što je najznačajnije za nas ovde, jer dok je bezbednosti biće i učenika u školi”, kazao je za agenciju RINA direktor OŠ “Vuk Karadžić” Srđan Zdravković. On je dodao da decu, pogotovo u zimskim mesecima kada se ranije smrkava, roditelji odvode kući, ili ih uče da se drže zajedno i kreću se u grupi.

Razgovor predstavnika opštine Priboj sa članovima OU Prilužije, foto: RINA

Osnovnu školu u Prilužju pohađa 260 đaka, a u istoj zgradi su i učenici Tehničke škole koja je izmeštena iz Obilića i 43 nastavnika koji nastoje da deci nadomeste sve ono što bi im u životu izvan enklave bilo uobičajeno.

Letos su mališani iz ovog mesta zahvaljujući opštini Priboj prvi put videli more, a kada su krenuli u školu pomoć je opet stigla iz grada na Limu. Deo rukovodstva opštine Priboj ponovo je bio u poseti Prilužju, u koje su doneli građevinski materijal, stipendije, priloge za crkvu i siromašne porodice.

„Mi ćemo se suštinski, u granicima naših mogućnosti, truditi da pomognemo u onom delu koji je najznačajniji, a to su omladina i deca. Sve što imaju pribojska deca imaće i deca iz Prilužja. I neka ljudi manje pričaju o Kosovu, neka se više bave njime”, rekao je agenciji RINA predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

On je istakao da bi najradije zabranio političarima da govore o Kosovu, već da ako im je do njega istinski stalo, to treba umesto reči da čine njihova dela. Rvović je pozvao i svoje kolege širom Srbije, čiji su budžeti mnogo veći nego pribojski, da se organizuju i da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne ljudima u južnoj pokrajini a naročito deci.
Izvor: Rina i PP Media