Deseta “Nušićijada” otvorena u Ivanjici

Ivanjica – Na pozornici „Okruglo pa na ćoše” izbarani predsednik Ivanjice Zoran Lazović tražio je od okupljenog naroda saglasnost da privremeno, na tri dana, ključeve grada preda samoproglašenom kolegi Branislavu Nušiću (glumac Milan Milosavljević), ali je imao i primedbu:

U Ivanjici otvorena deseta Nušićijada, foto: GZS

-On je čudo od čoveka, za deset godina uspeo je da vam se podvuče pod kožu i stekne pravo na ključeve. Nisam sreo nikoga ko je toliko žedan i gladan vlasti – kazao je Lazović, Nudeći taj simbol vlasti Nušiću, jer su građani i gosti jednoglasno tako odlučili.

Nušić, međutim, nije hteo olako da se prihvati ključa, postavljajući jedan prethodni uslov:

-Danas sam prošao jedinom ulicom u Ivanjici koja nosi moje ime, i umalo nisam slomio štap, nogu i vrat. Ali, zato Njagoševa ulica sva sija. Nisam više siguran da li sam došao na „Nušićijadu” ili „Njagošijadu”.

Lazović je, hteo ne hteo, sa pozornice obećao da će radovi u ulici koja nosi ime slavnog komediografa početi koliko 1. septembra.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović, foto: GZS

Tako je, eto, izgledala završnica otvaranja desete „Nušićijade” na koju su Lazović i Nušić došli zajedno fijakerom, projezdivši ulicama ovog mesta. bile su načičkane devojkama u starovaroškim mkostimima iz piščevog doba, tu se našao i dobošar Savo Jevđević (78) iz Prilika, a poselo je počelo starim srpskim kolom u koje su se uhvatile ivanjičke mome, odevene u šalvare i jeleke.

Veliki pljesak iz narodnih redova dobio je i jedan Nemac. Privrednik Jorg Henskens za počasni građanin Ivanjice, pa je rado stao za mikrofon na pozornici i progovorio na srpskom:

-Radujem se što sam ovde, mnogo volim Srbiju a najviše Ivanjicu. Svaki grad na svetu ima neku svoju manifestaciju, jedni slave hranu, drugi piće, a vi slavite humor, što je fascinantno. Zaljubljen sam u Ivanjicu i prirodu ovog kraja, i u životu nema ničeg lepšeg od nasmejanih ljudi.

Glumac Milan Milosavljević, foto: GZS

Usledila je, dabome, i zdravica na otvaranju koju je, uz bukliju, nizao Mladomir Mlađo Protić iz Milićevog sela kod Požege:

„Od Jovana Zlatousta gledam kako stoje usta kad izreknem koje slovo, da ne bude teško, bolno. i ne povredim osećanja mog naroda od sto rana. To sam mogo uz logiku i Nušićevu retoriku, da obznanim srpska čeda, da ih gospod bar pogleda.”

Odatle su krenula kola i pesme, s tim što je Nušić prethodno saopštio da više ne piše poeziju, otkako je zbog pesme „Dva raba” zaglavio u zatvoru na dve godine.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *