Dijana Radović: Potrebno dugoročno rešiti problem snabdevanja električnom energijom u opštinama Zlatiborskog okruga

Beograd/Priboj – Poslanica Socijalističke partije Srbije, Dijana Radović uputila je pitanje  Ministarstvu rudarstva i energetike na koji način će dugoročno rešiti problem snabdevanja električnom energijom u opštinama Zlatiborskog okruga.

Dijana Radović, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije, foto: PP Media

Ona je posebno apostrofirala, da je to slučaj sa područjem gde živi veliki broj građana opštine Priboj i to u Mesnim zajednicama: Krajčinovići, Sastavci, Zabrnjica, Bučje i Strmac. Na ovaj način otežan je svakodnevni život  građana usled čestog nestajanja električne energije.

– Prethodnih dana usled snežnih padavina pojedine opštine Zlatiborskog okruga suočavaju se sa problemom učestalog nestajanja električne energije. I po pitanjima koja su danas postavljali narodni poslanici, možemo zaključiti da se to ovih dana dešava i u drugim delovima Srbije. Međutim, građani dela teritorije Opštine Priboj, posebno oni u prekograničnom području, gde gravitira veliki broj stanovnika ove opštine, suočeni su, ne samo prethodnih dana i prethodnih meseci, već niz prethodnih godina sa problemom neurednog i neredovnog snabdevanja električne energije, sa čestim kvarovima i havarijama na elektro mrežama i drugim sličnim problemima u tom deli sistema elektrosnabdevanja. Posebno naglašavam, da su to područja gde živi veliki broj građana i to u Mesnim zajednicama: Krajčinovići, Sastavci, Zabrnjica, Bučje i Strmac. Na ovaj način otežan  je svakodnevni život  građana usled čestog nestanka električne energije – kazala je poslanica Dijana Radović.

Problem snabdevanja električne energije u 21.veku, u uslovima savremenog života, onemogućava svakodnevno funkcionisanje, posebno imajući u vidu da su tokom pandemije koronavirusa, učenici seoskih škola često bili onemogućeni da prate online nastavu, radno aktivno stanovništvo da koristi mogućnost rada od kuće, kao i nemogućnost korišćenja bilo kakvih telekomunikacionih usluga. 

– Takođe, ukazujem na to da se radi o izrazito poljoprivrednom kraju sa velikim brojem zasada različitih poljoprivrednih kultura, gde najviše preovlađuju zasadi maline, sa znatnim brojem hladnjača za otkup i preradu voća, pa prekid snabdevanja električnom energijom, i u letnjim mesecima, u toku poljoprivredne sezone, što se takođe veoma često dešava, kada nema nikakvih vremenskih neprilika i nepogoda, predstavlja  ogroman i često nenadoknadiv gubitak za privrednike i za poljoprivredne proizvođače ovog kraja. S obzirom da se poslaničkom klubu Socijalističke partije Srbije obratio veliki broj građana koji žive na ovim područjima, ukazujući nam na teškoće sa kojima se gotovo svakodnevno susreću, postavljam pitanje Ministarstvu rudarstva i energetike: Na koji način će dugoročno rešiti učestalo nestajanje električne energije u pribojskim selima? I na taj način meštanima ovih sela olakšati život tako što će im se obezbediti redovno i nesmetano snabdevanje električnom energijom, odnosno jednak kvalitet života kao što imaju građani gradskih područja, s obzirom da od toga zavisi opstanak ovih seoskih mesnih zajednica koji je pod ovakvim okolnostima ozbiljno ugrožen – zaključila je mlada Pribojka Dijana Radović, poslanica Socijalističke partije Srbije.

PP Media