Dijana Radović u petočlanoj delegaciji posmatrača iz Srbije na predsedničkim izbora u Rusiji

Beograd/Priboj – Dijana Radović (SPS), narodna poslanica iz Priboja posmatarač je na predsedničkim izborima u Rusiji koji su juče počeli, a trajaće do 17. marta. Delegacija iz Srbije jedna je od delegacija iz 36 zemalja i pet međunarodnih organizacija koje posmatraju predsedničke izbore u Rusiji.

Narodna poslanica iz Priboja Dijana Radović (SPS) posmatra izbore u Rusiji, foto: PP Media

Delegacija Skupštine Srbije doputovala je u Moskvi gde će poslanici biti posmatrači na izborima za predsednika Rusije. Petočlanu delegaciju naše zemlje čine poslanici Dijana Radović iz Socijalističke partije Srbije, Milimir Vujadinović i Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke, Bojan Torbica iz Pokreta socijalista i Lidija Šarac iz Srpske narodne partije.

Foto: PP Media Prijepolje

Zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije juče je primljena u Savetu federacije.

Glasanje na biračkim mestima koja su posetili poslanici iz Srbije proticalo je u skladu sa procedurama i bez zastoja prilikom glasanja, a sam proces glasanja razlikuje se u jednom delu od našeg izbornog sistema, kaže Dijana Radović.

-Sam proces glasanja u jednom delu razlikuje se u odnosu na naš sistem, jer daje mogućnost i elektronskog glasanja. Takav izborni proces prilagođen je mlađoj populaciji jer mogu da glasaju elektronski na aparatima koji su postavljeni na biračkim mestima, ukoliko su se ranije izjasnili da žele na takav način da glasaju. Ali je zadržan i tradicionalni način sa glasačkim kutijama koji je još uvek svojstven starijim generacijama. Ovakav pristup odražava i želju CIK-a da motivišu sve generacije da u što većoj meri iskoriste svoje biračko pravo i glasaju na način koji je njima lakši i svojstveniji – kaže za “PP Mediju” narodna poslanica iz Priboja Dijana Radović.

Foto: PP Media Prijepolje

Ona navodi da iako je u ova dva dana izlaznost na zavidnom nivou, sutra je dan u kom se očekuje da će najveći broj građana izaći na glasanje.

– Samim tim i naša delegacija u toku sutrašnjeg dana truduće se da obiđe što više biračkih mesta. A u ponedeljak imaćemo priliku da se upoznamo sa radom Centralne izborne komisije Ruske Federacije i njihovom procenom kako su protekli izbori. Takođe, atmosfera na svim biračkim mestima koja smo obišli je bez tenzija i iskustva i utisci naše delegacije su veoma pozitivni – zaključuje Dijana.

Centralna izborna komisija je registrovala četiri predsednička kandidata Nikolaj Haritonov (Komunistička partija), Leonid Slucki (LDPR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Vladimir Putin samostalni kandidat.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu.

Komisija će izaći sa prvim rezultatima u 21:00 čas u nedjelju, 17. marta, a CIK će saopštiti preliminarne rezultate glasanja 18. marta.

PP Media