Do najtraženijeg zanimanja uz sertifikat

Nova Varoš/Priboj – Polaznicima obuke za zavarivače koji su pohađali obuku u Novoj Varoši, danas su dodeljeni sertifikati u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Priboju. Obuku je organizovala NSZ Filijala Prijepolje u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta, Oksford Akademijom i firmom „Spektar“ DOO iz Nove Varoši.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju Ana Pejović uručila sertifikate zavarivačima, foto: Rina A.Rovčanin

„Od 10 polaznika obuku je sa uspehom završilo osam, koji su time stekli pravo na sertifikat za jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu rada. Polaznici su bili nezaposleni bez kvalifikacija ili u statusu dugoročno nezaposlenih lica. Dvomesečna obuka za zavarivače podrazumevala je 360 časova, od kojih 120 časova teorijske i 240 časova praktične nastave. Filijala Prijepolje pratiće radni status svih polaznika šest meseci nakon obuke, kako bi se utvrdili konačni efekti ove mere u cilju smanjenja nezaposlenosti”, kazala je direktorka NSZ – filijala Prijepolje Ana Pejović.

Alija Divalić ističe da je zadovoljan načinom edukacije i ističe da mu je ovaj sertifikat bio neophodan kako bi mogao da kao kvalifikovani radnik dođe pre do posla. Sa njim se slaže i Fahrudin Dželilović koji se nada brzom zapošljenju jer su zavarivači veoma traženi, ali i dobro plaćeni.

Foto Rina A.Rovčanin

Vladimir Gujaničić iz Nove Varoši kaže da su tokom obuke stekli zavidno znanje u komplikovanom procesu varenja i da je organizacija ove obuke bila odlična kao i majstor koji ih obučava.

Obuka za zavarivače sprovedena je u okviru projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, direktnim grantom koji je Evropska unija dodelila NSZ i kroz koji se uspešno sprovode obuke na zahtev poslodavaca, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje i obuke za potrebe tržišta rada.

Projekat „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“ omogućava povezivanje teže zapošljivih lica sa evidencije nezaposlenih i poslodavaca, pomaže nezaposlenima da unaprede svoje veštine i na taj način doprinosi smanjenju nezaposlenosti. Projekat finansira Evropska unija sa 4,5 miliona evra, a sufinansira se iz budžeta Republike Srbije sa 500 hiljada evra. Dodatnih 1,8 miliona evra EU ulaže u tehničku pomoć upravljanju projektom.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su krajnji korisnici projekta Ministasrtvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Rina i PP Media