Dom kulture domaćin proslave Dana evropske baštine u Srbiji

Prijepolje – Centralna proslava Dana evropske baštine u Srbiji, biće održana u Prijepolju 1. oktobar, na kojoj će gosti biti ministarka Maja Gojković sa pomoćnicima i saradnicima, direktori važnih kulturnih institucija, ambasadori, kao i radnici u kulturi iz drugih gradova Srbije, najavila je direktorka prijepoljskog Doma kulture Admira Mostarac.

Dani evropske baštine su program Saveta Evrope i Evropske Komisije koji se u Srbiji organizuju od 2002. godine, a od 2003. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, od kada je naša zemlja pristupila Savetu Evrope.

– Ministarstvo kulture i informisanja, kao koordinator ovog programa na nacionalnom nivou, objavljuje temu za tekuću godinu, kojom će program biti obeležen u Srbiji. Svake godine, izborom druge teme kojom se obeležava ova manifestacija, stavlja se u fokus određena vrsta nasleđa i problematika koja ga prati. Ovogodišnja tema, prihvaćena na nivou cele Evrope, a kojoj smo se i mi priključili je  „Kulturno nasleđe za sve –  All inclusive“ – navela je direktorka Mostarac.

Dani evropske baštine su u svojoj osnovi uvek imali inkluzivnost, a događaji i aktivnosti koji se održavaju u 50 zemalja slavili su ne samo zajedničko nasleđe već i poštovanje različitosti. Istraživanje bogatog mozaika kultura u Evropi promoviše poverenje i razumevanje, podstiče veću toleranciju i promoviše razmišljanje izvan nacionalnih granica.

PP Media