Domovi zdravlja u Prijepolju i Priboju dobili po 800 doza vakcine protiv sezonskog gripa

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Užicu distribuiraće danas 7.500 doza četvorovaletne Influvac tetra vakcine protiv sezonskog gripa domovima zdravljau Zlatiborskom okrugu, od kojih će po 800 doza dobiti Domovi zdravlja u Prijepolju i Priboju. Vakcina protiv gripa, kažu nadleži, može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19 pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Ilustracija

Domovi zdravlja u Novoj Varoši, Arilju i Požegi dobiće po 500 doza ove vakcine proizvođača ABBUTT BIOLOGICALS B.V iz Holandije, Bajina Bašta 800, Кosjerić 300, Sjenica 300, Užice 2.600 i Čajetina 400 doza.

Кako je saopštio Zavod za zaštiu javnog zdravlja u Užicu, ova vakcina je namenjena svim osobama starijim od tri godine. Vakcinacija protiv gripa se takođe preporučuje i licima sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV
virusom i primaocima transplantata, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, lica starija od 65 godina i članovi porodica osoba koja su pod povećanim rizikom a kojima je kontraindikovano davanje vakcine.

Takođe vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima.

Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije- kažu u Zavodu za zaštitu javnog zdravlja u Užicu .

PP Media