Tikva ispod Murtenice dosigla težinu do 70 kilograma

Nova Varoš – U novovaroškom selu Seništa, smeštenom podno Murtenice na imanju Radojka Stojkovića, jedna tikva ove jeseni je po proceni domaćina dostigla čak 70 kilograma.

Tikva teška 70 kilograma, foto: B.Ilić

Plod ove biljke je obično težak oko osam kilograma, a kod pojedinih krupnijih sorti plodovi mogu dostići više od 35 kilograma.

U ovim surovim planinskim krajevima retko se mogu videti izrazito krupne bundeve, ali je ovo zaista suprotan primer.

„Nikad do sada na svom imanju nisam imao ovoliku tikvu. Sobzirom na to da je leto za nama bilo sušno i jesenji oštar vazduh, česte slane, pa je uprkos svemu tome tikva opstala i dostigla, siguran sam, nepunih 70 kilograma. Ovde u vrletima ispod Murtenice vlada veoma surova planinska klima, gde su nepovoljni uslovi za voće, ali i za dosta vrsta povrća. U ovim krajevima se najviše gaji krompir, međutim, mnogo proizvođača je poslednjih godina odustalo zbog slabe cene ovog povrća. Bundeve sejem za svoje potrebe, najviše za stoku, ali, još uvek ovoj tikvi nemam jasnu namenu”, kazao je Radojko.

Ovaj poljoprivrednik je najveći proizvođač paradajza u novovaroškom kraju. Na imanju ispod svojih plastenika, ove sezone ubrao je tri tone paradajza, koji je prodao u svojoj prodavnici na Tavniku pored magistrale.

„Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom paradajza i smatram da je to povrće najisplativije gajiti u našim krajevima. Prošle jeseni zasadio sam kivano, egzotičnu biljku sličnu krastavcu. Кivano zbog svojih bodlji, takođe nazivaju „Rogata dinja”.

PP Media B.Ilić