Dragoljub Gagričić dobitnik „Zlatne značke“ КPZ Srbije

Nova Varoš – Novovaroški novinar među 55 stvaralaca i osam institucija, kojima će u sredu u Beogradu biti uručena tradicionalna nagrada. Priznanje Gagričiću za otimanje od zaborava narodnih umotvorina, znamenitih ličnosti i događaja u Starom Vlahu.

U knjigama narodno pamćenje – Dragoljub Gagričić, foto: PP Media

Dragoljub Gagričić (74) iz Nove Varoši, novinar „Večernjih novosti“ u penziji, dobitnik je „Zlatne značke“ Кulturno-prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugogodišnji rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Odlukom žirija, „Zlatnu značku“ dobilo je 55 kulturnih poslenika i stvaralaca iz Srbije i sveta i osam instutucija kulture. Tradicionalno priznanje, 48. put po redu, biće uručeno u sredu, 6. decembra, u podne, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Gagričić je u pola veka novinarskog zanata tekstovima, objavljivanjem četiri knjige i nizom akcija dao značajan doprinos obnavljanju pamćenja i negovanju kulture sećanja na pretke i čuvanju nasleđa i tradicije. Uz podsećanje da je zaborav najveća mana u srpskom rodu, postavljao je pitanje: „A kad nam korene počupaju, šta će nas čuvati od novih oluja…?“

Biseri narodnog duha i razgovori predaka i potomaka, foto. PP Media

`– „Zlatna značka“ je i priznanje redakcijama „Zlatarskih novosti““ i „Večernjih novosti“, koje su otvarale stranice za kritičke osvrte, u kojima sam ukazivao na nerazuman i nedoličan odnos vlasti i pojedinaca i slepilo koje je vladalo u naopakom raskidu sa prošlošću, na kratku pamet i još kraće aršine u vremenu, na zatiranje tragova istorije i nemar prema baštini, znamenitim ličnostima i događajima – kaže Gagričić i podseća:

– Inicijative sa novinskih stranica bile su vetar u leđa, okupljale pregaoce i poštovaoce tradicije u obnovi manastira Dubnica, pa da se 52 godine posle smrti vojvoda Petar Bojović vrati u zavičaj u bronzanoj skulpturi, te podizanju spomenika ratnicima 1912-1918. godine, preispitivanju naziva ulica, zalaganjima za otvaranje muzejske zbirke, odbrani ćirilice…

U dve knjige Gagričić je sabrao zrnca narodne mudrosti i iskre života, blago jezika i duha što je iznedrila starovlaška škola života. Zapisujući poslovice, izreke, zagonetke, anegdote i druge izdanke narodnog umovanja, Gagričić ohrabruje i mlade sakupljače da se za pokolenja sačuva deo bogate riznice.

Biblioteci u Novoj Varoši darovao je 1.400 fotografija (prikupljenih i autorskih), koje su ogledalo života i čuvari uspomena s kraja 19. i kroz 20. vek.

Zlatarinfo