Drama porodice Perišić iz Priboja, sa osamnaestomesečnom bebom satima čekali na pomoć lekara

Da se zdravstvo u Priboju nalazi na klimavim nogama i nije nega novost. Nakon prošlogodišnje smrti penzionerke koja je ležala u Opštoj bolnici danima, gde prema rečima porodice nije imala adekvatan tretman, zbog čega je završila u komi i na kraju preminula, usledila je nova afera koja je potresla grad na Limu zbog smrti Biljane Slović, koja se porodila carskim rezom prvog dana 2018. Četiri dana kasnije je dobila visoku temperaturu koja ju je pratila do smrti. Iz Priboja je u Užice upućena tek 25. januara, i to posle upornih molbi njene porodice pribojskim lekarima da preduzmu nešto. Sada se u našu redakciju javila Katarina Perišić, majka osamnaestomesečne bebe, koja je nezadovoljna prijemom od strane zdravstvenih radnika. Naime, ona tvrdi da je sa bebom koja je zbog visoke temperature bila pred komom morala da šeta od jednog do drugog odeljenja kako bi detetu bila ukazana pomoć. Da muka bude gora, ispred lekarske ordinacije čekala je gotovo jedan sat dok su drugi pacijenti bez dece ulazili preko reda.

– Dovodim dete od 18 meseci, koje je dehidriralo i ima temperaturu od 40 stepeni i gotovo da se nalazi u stanju kome. Na dečijem odeljenju nema pedijatra pa nas sestra vraća u školski dispanzer kod dežurnog pedijatra. Predajem knjizicu, čekam na hodniku. Za to vreme dete je u jako lošem stanju, trese se zbog visoke temperature – potresno započinje priču za PP Mediu, i traumu kroz koju je prošla majka osamnaestomesečne bebe.

Osamnaestomesečna beba porodice Perišić zadržana je na bolničkom lečenju, foto: www.ppmedia.rs

– U međuvremenu dolazi jedna gospođa, koju sestra S. Nj. propusta preko reda kod doktorke i zadržava se pola sata. Gospođa izlazi a zatim ulazi sledeća koju je takođe sestra provela kroz njenu kancelariju preko reda. Zadržava se i ćaska sa doktorkom, pritom nijedna od dotičnih dama nisu sa detetom. Kada je kap prelila času, ulazim sa detetom u naručiju i pitam doktorku J. L. kakav je ovo način dete mi pada u komu ne može da otvori oči a vi primate preko reda ljude bez dece i ćaskate sa njima? Doktorka odgovara: To su zdravstveni radnici, moramo da ih primimo, izađite – uznemireno kaže Katarina.

Inače nakon muka kroz koje je prošla, detetu je ukazana pomoć nakon čega je zadržano na bolničkom lečenju, gde se još uvek oporavlja. Roditelji su podneli pritužbu, direktoru bolnice na rad zdravstvenih radnika, od kojeg očekuju da će odgovorne zbog propusta sankcionisati.
PP Media