Država finansira uklanjanje divljih deponija u Novoj Varoši

Nova Varoš – Akcija čišćenja divljih deponija, koja će u narednih mesec dana biti sprovedena u 34 grada i opštine, počela je u Subotici, Novom Sadu, Čačku, Vršcu i opštinama Ćuprija, Gornji Milanovac, Sokobanja, Tutin, Bela Crkva, Žitište, Lebane, Vladimirci, Plandište, Kula, Bojnik, Knić i Nova Varoš.

Ilustracija

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je ove godine, kako je navedeno, 80 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama u rešavanju problema divljih deponija, dok je 20 miliona opredeljeno za postavljanje video nadzora na očišćenim lokacijama, prenosi Tanjug.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da divlje deponije predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji i da država zajedno sa lokalnim samoupravama aktivno radi na njegovom rešavanju.

„Neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i stoga je izuzetno važno da podižemo svest građana da jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom”, rekla je Vujović.

Podsetila je da je uklanjanje smetlišta i divljih deponija nastavak akcije koju je Ministarstvo u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave pokrenulo prošle godine. Rezultat će, navela je, biti 700 očišćenih divljih deponija od ukupno 3.500, koliko se procenjuje da ih ima na teritoriji Srbije.

Tanjug