Organsko kozje mleko i jaja iz gazdinstva Milića iz Bioske

Užice – Biljana Milić iz Bioske kod Užica sklona je alergijama i ne sme da jede ništa što sadrži pesticide ili druge hemijske preparate. Između ostalog i to je uticala što se pre dve godine okrenula organskoj proizvodnji.

Biljana Milić iz Bioske kod Užica proizvodi organsko kozje mleko i jaja, foto: PP Media

A Biljana na svom imanju, uz stalnu pomoć supruga Darka i povremenu troje dece koji žive u Sevojnu,  proizvodi organsko kozje mleko i kokošja jaja.

Od njenih deset koza dnevno ima 20 litara organskog mleka čija cena je duplo skuplja od neorganskog koje košta 100 dinara po litru.

Biljana priprema sir po tradicionalnom receptu, foto: PP Media

– Mada, ja mojim stalnim mušterijama prodajem mleko za 150 dinara. Ima i onih koji dolaze na kućni prag i ne pitaju šta košta jer žele da hrane zdravo – kaže za PP Media Biljana Milić.

Foto: PP Media

Zaposlena je u jednoj privatnoj firmi, ali stiže i da se bavi poljoprivredom na registrovanom gazdinstvu u Biosci. Njena porodica se kozarstvom bavi sedam godina, s tim što se od 2020. okrenula organskoj proizvodnji. U dobijanju sertifikata, na koji je čekala tri godine, pomogli su joj Grad Užice koji je snosio troškove, i Zadruga za organsku proizvodnju zdrave hrane „Zdravac“ iz Užica.

Foto: PP Media

– Organska hrana za stoku je mnogo skupa pa je sami proizvodimo. Na 35 ari smo posadili kukuruz i detelinu, s tim što gajim i čičoku, repu i tikve. Plus, imamo i hektar livade za seno koju đubrimo samo stajnjakom. Hranu koju proizvodimo dajemo kozama zimi, u ostalo doba godine stado je na ispaši. Naše imanje je na brdu, daleko od poljoprivrednih kultura koje se prskaju, tako da naše koze pasu i brste zdravo zelenilo – kaže Biljana Milić.

Milići imaju 50 kokoški. Nabavili su i inkubator kako bi od svojih jaja izvodili piliće za dalju proizvodnju. Organska jaja, priča ona, su 25 dinara.

Organaska jaja proizvedena u domaćinstvu Biljane Milić, foto: PP Media

– Proizvodnja je dosta teža nego kod običnog kozjeg mleka i jaja i traži mnogo više rada, jer kozama i kokoškama treba obezbediti organsku hranu. Sve je više problema sa prodajom. Ako shodno rastu troškova podigneš cenu proizvoda niko neće da ih kupi, ako ih daješ jeftino nemaš računicu. Opet, preporučila bih poljoprivrednicima da se okrenu organskoj proizvodnji, jer je organska, zdrava hrana sve traženija – objašnjava Biljana.

Foto: PP Media

U Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja Grada Užica za 2022. godinu, organska proizvodnja je bitna stavka. Poljoprivrenim proizvođačima koji ispunjavaju uslove konkursa sa dodelu podsticajnih sredstava za bavljenje organskom proizvodnjom dodeljuje se suma od 50 odsto od vrednosti investicije, s tim što je maksimalni iznos subvencije 50.000 dinara. Pomoć se odnosi na kupovinu semenskog i sandog materijala, ali i na kontrolu i sertifikaciju.

Foto: PP Media

Tekst je nastao u okviru projekta “Zdrava hrana – sigurna zarada”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Užice iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Užica  u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media