Država ne može da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda

Država ne može da utiče na cenu pšenice koja se formira na tržištu, ali ima prostora da se poljoprivrednicima pomogne kroz pojačanu kontrolu inspekcijskih službi kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe u otkupu i omogućila fer cena, saopštili su danas resorni ministri nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i asocijacija.

Poljoprivrednicima će se pomoći da udruženi zakupe određena javna skladišta, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nakon sastanka kome je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

“Izuzetno je važna dobra saradnja, razgovori, i potezi koji se u narednom periodu moraju preduzeti. U tom smislu obećali smo poljoprivrednicima da ćemo im pomoći ako su zainteresovani da kao udruženja određena javna skladišta zakupe da im u tome pomognemo”, rekla je Bošković novinarima.

Sastanku su prisustvovali predstavnicii otkupljivača, mlinarske industrije, kao i Direkcije za robne rezerve.

“Svi smo se okupili sa željom da razmotrimo situacju u vezi trenutne cene pšenice na tržištu. Svi smo zaključili da cena u ovom momentu nedovoljna za poljoprivredne proizvođče ali ono što je zajednički stav je to je da ovo nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine i da je cena uvek najniža u vreme otkupa,a pogotovo ova godina karakteristična je po velikim prinosima”, rekla je Bošković.

Bošković je navela da je evidentno da se veća cena postiže u kasnijim mesecima, a ne sada, kada proizvoda ima najviše na tržištu.

“Posvećeni smo pomoći poljoprivrednicima da postižu što veće prinose i bolji kvalitet proizvoda”, rekla je Bošković.

Kako je navela , ministarstvo priprema i pravilnik o kvalitetu pšenice, brasna i konditorskih proizvoda, koji će u narednih mesec dana biti objavljen.

“Ocekujem da će pravilnik dati svoj doprinos boljoj ceni na tržistu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu”, poručila je ministarka.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je uobičajeno da kada postoji rekordni prinos, onda i cena u skladu sa ponudom bude niža.

“Mi se nadamo da će u narednim danima cena pšenice ići nagore i da samim tim naši poljoprivredni proizvodajači mogu biti zadovljni cenom na tržištu”, rekao je Ljajić.

“Država tu ne može da utiče, ali ono gde možemo pomoći i što će se i uraditi a to je jedna od glavnih primedbi da se proizvođači zakidaju na plaćanju PDV-a i mi ćemo pojačati inspekcijske, poreske i finansijske kontrole jer želimo regularnu fer utakmicu na tržištu”, rekao je ministar.

On je naveo da bi trebalo da budemo zadovljni time što će million i po tona pšenice moći da se izveze .

“Povećanje izvoza će značiti i da naši proizvodajači mogu tu cenu povećati i nadam se da ćemo ovaj problem vrlo brzo rešiti”, rekao je Ljajić.
Izvor: tanjug