Dvadesetrogodišnjica zločina u Sjeverinu

Otvaranjem spomen-obeležja žrtvama u Sjeverinu obeležena je 23-godišnjica otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti. Obeležavanju su pored verskih poglavara i predstavnika opštine Priboj prisustvovali i članovi brojnih udruženja, kao i Nevladinih organizacija.
Učenjem fatihe prisutni su odali počast stradalim žrtvama otmice u Sjeverinu, koja se dogodila 22. oktobra 1992. godine. Izgradnju spomen kompleksa pomogli su Mešihat Islamse zajednice Priboj, kao i lokalna samouprava, dok je zemlju na kojoj je spomenik sagrađen donirala porodica ubijenog Ramiza Begovića.
Posmrtni ostaci Medredina Hodzica pronadjeni su u jezeru Perućac 2010. godine, dok se za telima ostalih jos traga. Sakiba Hodžić čiji je muž izgubio brata blizanca u otmici u Sjeverinu, kaže da se za 23. godine ništa nije promenilo i da pravda još uvek nije zadovoljena.
Pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine za otmicu Bošnjaka i njihovo ubistvo, što je kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno su osuđeni na 20 godina zatvora Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragičević, a na 15 godina Đorđe Sević.

PP Media