Dveri: Pravno nasilje vlasti u Prijepolju

Na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine opštine Prijepolje , koja je zakazana za utorak naći će se i razrešenje v.d.direktora Centra za socijalni rad, i time će se potvrditi stav odbornika Dveri koji su na predhodnoj sednici bili najglasniji, sugerišući da vladajući partijski kandidati za direktore javnih ustanova i preduzeća ne ispunjavaju uslove, i da predložene tačke koje se tiču izbora direktora sklone sa dnevnog reda, zbog očiglednih nezakonitosti, kažu u saopštenju za javnost iz informativne službe OO Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju.
OO Dveri u Prijepolju poručuje gospodi iz vlasti na čelu sa SNS-om, koliko puta treba da vam se ponovi da prilikom izbora direktora, najpre treba voditi računa o obrazovanosti kadrova, stepenu stručne spreme, a tek na kraju o političkoj podobnosti, što vam je po svoj prilici jedino bitno i na prvom mestu se nalazi.
Prilikom izbora direktora grubo su kršeni zakoni i statuti preduzeća na kojima su izabrani direktori, a samo neki od njih su:
Na mestu direktora Doma kulture se traži (čl.36 Zakona o kulturi), sedmi stepen stručne spreme, a novoizabrani direktor nema sedmi stepen stručne spreme, i takođe nema dana radnog staža i iskustva u kulturi.
Za mesto direktora Turističke organizacije Prijepolje traži se da po (čl.39 Zakona o turizmu), ima aktivno znanje stranog jezika.
Dok se za direktore JKP Lim i JP Direkcija za izgradnju se traži (čl.25 Zakona o javnim preduzećima), tri godine radnog iskustva na povezanim poslovima javnog preduzeća, gde ni jedan od novoizabranih direktora nema dana radnog staža na istim i sličnim poslovima.
Za direktora Centra za socijalni rad traži se (čl.124 Zakona o socijalnoj zaštiti) ,pet godina radnog iskustva u struci, pomenuti direktor nema dana radnog staža na poslovima koji su vezani za socijalni rad, pa i ne čudi što se nadležno Ministarstvo negativno izjasnilo, tvrde iz Srpskog pokreta Dveri.
Klasičan primer demonstriranja pravnog nasilja vladajuće garniture na čelu sa SNS, jeste izdavanje Rešenja o razrešenju direktorke turističke organizacije Dragane Varaklić, koja je uredno podnela ostavku na mesto odbornika što je i konstatovano na sednici Skupštine, i gde nije bilo pravnog osnova za njenim razrešenjem.
Ni jedan od kandidata za već izabrane direktore ne ispunjava uslove , jer je zakonom izričito predviđeno da v.d. direktor mora ispunjavati sve zakonom predviđene uslove kao i sam direktor.
OO Dveri u Prijepolju pita “naprednog” predsednika opštine Dragoljuba Zindovića da li se neko od nadležnih izvinio radnicima , i ko će snositi odgovornost za neisplaćivanje i kašnjenje ličnog dohodka zaposlenih u Centru za socijalni rad, gde se radnicima pretilo, presretali se, i bili šikanirani nazivajući se neradnicima.
Da li je trebalo da se shvati da tek nakon neodobravanja saglasnosti nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da na mesto direktora Centra za socijalni rad ne može ostati Sabira Hadžiavdić, jer ne ispunjava uslove predviđene zakonom, pa ste tek sad pribegli meri da sami svoju odluku dezavuišete, tako što će se na dnevnom redu vanredne sednice u utorak, naći razrešenje v.d.direktora Centra za socijalni rad, i time će se potvrditi stav odbornika opozicije, o nezakonitim izborima direktora.
Da li će se na nekoj narednoj sednici naći na dnevnom redu i razrešenje drugih v.d. direktora, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno, svemu nevedenom, vređa se inteligencija građana u Prijepolju i čini grubo kršenje niza zakona. Na žalost možemo konstatovati da je na delu čin pravnog nasilja, zaključuje se u saopštenju informativne službe OO Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju.
PP Media