Dveri: Sprečimo izgradnju hidrocentrala na reci Lim

Prijepolje – Najava izgradnje HE na Limu “Brodarevo 1” i “Brodarevo 2”, odnosno najavljeno održavanje Javne sednice Komisije za javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene gde će je u planu gradnja hidroelektrane na reci Lim, i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu bio je povod održavanja konferencije za medije Opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju, koja je simbolično održana na ušću Mileševke u Lim.

foto: A.Rovčanin

Predsednik Opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Prijepolju, Miroljub Bjelić, ukazao je na štetnost koju žitelji grada na Limu, mogu imati ukoliko budu izgrađene hidrocentrale. On je postavio pitanje kome je u interesu da se grade elektrane ako se broj stanovnika u Prijepolju smanjuje iz godine u godinu.

– Broj proizvodnih pogona u našoj opštini sve je manji kao i broj stanovnika. Ekonomska isplativost za izgradnjom hidrocentrala sasvim sigurno postoji, samo je pitanje ko ima tu interes i korist. Da li će to imati građani Prijepolja ili će imati neki ljudi koji će doći sa strane i skinuti “kajmak” sa ovog posla – naveo je Bjelić.

Ratko Rakonjac i Miroljub Bjelić, foto: A.Rovčanin

Hidrocentrale biće građene uzvodno i nizvodno od Brodareva, njihova visina iznosiće 37 metara, naveo je zamenik predsednika prijepoljskih Dveri Ratko Rakonjac.

– U poređenju sa elektranom koja se pravi u Priboju, hidrocentrale u Brodarevu biće tri puta veće. Planirana dužina akumulacije jedne hidrocentrale iznosi 6 kilometara, a druge 3,5 tako da će 9,5 kilometara toka Lima biti ujezereno – kazao je Rakonjac.

Inače, Javna sednica Komisije za javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene gde će se graditi hidroelektrane na reci Lim biće održaa u ponedeljak u 12 časova u maloj sali Doma kulture.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *