Pomoć Opštine i Fondacije “Ana i Vlade Divac” za dvadeset mladih poljoprivrednika

Prijepolje – Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac” zajednički će pomoći 20 mladih poljoprivrednika, da nabave mehanizaciju, rasna grla stoke i plastenike. Ugovori o donaciji vrednoj 2,7 miliona dinara potpisani su u petak u Domu kulture.

Pomoć za 20 mladih poljoprivrednika, foto: A.Rovčanin

Na konkurs za donatorska sredstva stiglo je 76 prijava mladih poljoprivrednika, starosti od 21 do 40 godina. Nakon provere stanja na terenu komisija je donela odluku da sredstva dobije njih 20, koji su uspunili uslove konkursa. Pomoć  nije u novcu  nego u robi, a uključuje nabavku stoke,  materijala za rad, opreme za razvoj poljoprivrednih aktivnosti,  građevinskog materijala  za  poljoprivredne objekte i  sl. Prosečan iznos donacije iznosi oko 143 hiljade dinara.

-Od 2015 godine Fondacija “Ana i Vlade Divac” u sardanji sa opštinom Prijepolje realizuje ovakve projekate. Lokalna samouprava izdvojila je iz svog budžeta 2 miliona dinara za realizaciju ovog projekta. Učešće Fondacije je 700 hiljada dinara – kaže Zoran Despotović, član Opštinskog veća.

Mladi poljoprivredni proizvođači iz Prijepolja, foto: A.Rovčanin

On dodaje da je dugoročni cilj opštine da mlade ljude zadrži na selu, a  ova donacija će pomoći u tome.

Inače, u Prijepolju poslednjih godina sve je više mladih koji ostaju na roditeljskim ognjištima da obrađuju zemlju. Oni kažu da im je svaka pomoć dobro došla.

– Od poljoprivrede može da se živi ako se cela porodica uključi u posao. Na konkursu smo dobili kosačicu koja će nam olakšati radove na imanju. Bavimo se uzgojem koza i krava pa svake godine veliku površinu kosimo – kaže Medina Fazlić iz Hisardžika.

Poljoprivredni fondovi Fondacije Ana i Vlade Divac imaju za cilj da ekonomski osnaže i pruže podršku mladima prilikom započinjanja ili razvoja sopstvenog posla u poljoprivredi.

PP Media