Edukacijom malinara do kvalitetnijeg roda

Opština Prijepolje u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Lim Natura organizovali su predavanje na temu uzgoja maline, prihrani i zaštiti od štetočina. Prijepoljski malinari na ovom seminaru imali su priliku da čuju sve o izazovima u produkciji maline kultivara vilamet i miker.
Seminaru malinara održanom u prijepoljskom Domu kulture prisustvovalo je oko 400 poljoprivrednika koji su se odlučili na bavljenje malinarstvom. Broj malinara koji je prisustvovao predavanju i prepuna sala Doma kulture u Prijepolju pravi su pokazatelj kolika je zainteresovanost poljoprivrednika iz ove sandžačke opštine za uzgoj i proizvodnju maline, jagodičastog voća, koje je zadnjih godina u ovom kraju postalo veoma popularno.
„U cilju edukacije naših proizvođača mi svake godine organizujemo slična predavanja. Na ovaj način upoznajemo ih kako da postignemo što bolji kvalitet maline i kako da uskladimo proizvodnju“, kazao je Kenan Jusović ispred Udruženja Lim Natura.
Veliku ekspanziju u razvoju malinarstva uočila je i lokalna samouprava, koja značajan deo sredstva iz svog budžeta izdvaja za podsticaj razvoja poljoprivrede, prevashodno malinarstva u ovom kraju, kako samim proizvođačima, tako i hladnjačarima, kojih je u Prijepolju sve više.
„Malinarstvo je trenutno u velikoj ekspanziji u našoj opštini i mi smo tu da pordžimo razvoj kroz različite vrste podsticaja. Lokalna samouprava razvoj poljoprivrede, a posebno malinarstva vidi kao jednu osnovnu stratešku granu i nešto što će nas u bliskoj budućnosti dovesti novih zapošljavanja“, istakao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Predavači na ovom seminaru namenjenom malinarima bili su renomirani poljoprivredni stručnjaci iz Srbije i Bosne i Hercegovine, magistar Adnan Malićević iz Sarajeva i diplomirani inženjeri poljoprivrede Zoran Maričić i Veselin Šuljagić.
PP Media