Rakija destilerije “Braća Tomašević” nagrađena na užičkom Žestivalu

Najbolje rakije jugozapadne Srbije predstavljene su na obnovljenom regionalnom festivalu prirodnih rakija nazvanom Žestival, Hali sportova u Užicu. Predstavilo se 13 ovdašnjih afirmisanih porodičnih destilerija koje rakiju izvoze po svetu, kao i 26 malih gazdinstava, sa ukupno 77 uzoraka rakija od raznog voća. Među učesnicima Žestivala, a i nagrađenima, bila je i destilerija “Braća Tomašević” iz Prijepolja.
Da se u ovom kraju pije čista i kvalitetna „mučenica” potvrdile su i odluke stručne komisije, koja je medaljama nagradila gotovo sve izloženo. Najviše priznanja pripalo je poznatim izlagačima. Nagradu za najbolju rakiju festivala dobila je „BB klekovača” iz Bajine Bašte (firma čiji proizvodi stižu i u Australiju), za klekovaču jačine 43 stepena.

Rakija Ognjena Braće Tomašević iz Prijepolje

Rakija Ognjena Braće Tomašević iz Prijepolje


Preduzeće „RB Global”, koje pravi i izvozi „Staru sokolovu rakiju”, dobilo je nekoliko medalja, a najvišu ocenu za šljivovicu prepečenicu. Braća Tomašević iz Prijepolja istakla su se po rakiji lozovači, kosjerićka „Destilerija Zarić” pravi najbolju rakiju od maline, a primećena je i „viljamovka” ariljske „Zlatne biserke”. Od manje afirmisanih proizvođača tri medalje dobio je mladi domaćin Goran Jaraković iz Bioske.
PP Media