Eparhija mileševska pomogla postradale u Turskoj i Siriji

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije, u subotu je ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju, uručio deo pomoći postradalima u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji, koju su za kratko vreme sakupili Eparhija mileševska, bratstvo hrama Svetog Vasilija Ostroškog i Кolo srpskih sestara. Vladika je pomoć predao predstavnicima Islamske zajednice iz Prijepolja koji će je dalje proslediti tamo gde bude najpotrebnija.

Foto: Eparhija mileševska

Predajući pomoć vladika Atanasije je naveo da je ovo vreme kada najviše učimo o životu te da je ovo što je zadesilo dve države, Tursku i Siriju, životna lekcija za sve.

– Ovo vreme i ovi događaji nas najjasnije podsećaju da imamo zajedničkog tvorca, čijem promišljanju je najkorisnije da se poverimo. Кrize kroz koje prolazimo sada najevidentnije nam govore da je vreme kada treba da saberemo svoje najbolje osobine koje imamo, svi žitelji planete. Nama, pravoslavnim Srbima, u ovo vreme stradanja, ova prilika da učestvujemo u nečemu što je najhumanije i najbolje, jeste na radost što se zajednički možemo suprotstaviti nesreći. Stradanje bilo kojeg ljudskog bića na planeti doživljavamo kao svoje. Ovom prilikom pozdravljamo sve one građane Republike Srbije koji se već nalaze tamo, na prostoru zahvaćenom zemljotresom, vatrogasce, spasioce stradalih i povređenih ljudi, i želimo da se i mi, na ovakav skromni način, pridružimo njihovom humanom delu. U našim molitvama su svi koji stradaju – kazao je između ostalog vladika mileševski Atanasije.

Preuzimajući pomoć, da bi je prosledili u Tursku i Siriju, efendija Hamza Rovčanin je naglasio da su ovih dana svi građani Prijepolja položili test dobročinstva i ljubavi.

– Svi smo scedoci koliko su se Prijepoljci potrudili da priteknu u pomoć, i sa koliko ljubavi, ne gledajući ni na veru ni na naciju. Pomoć prikupljena za ovo kratko vreme je samo deo pomoći koja će u narednim danima biti prosleđena postradalima u Turskoj – istakao je efenfija Rovčanin.

Deo pomoći koji je prikupljen u novcu biće uručen za postradale u Siriji pošto oni zbog situacije u kojoj se trenutno nalaze nisu u mogućnosti da primaju pomoć u namirnicama i robi. Iz Eparhije mileševske najavljuju da neće stati na ovome nego će i dalje nastojati da ublažava nevolje i stradanja svih ljudi pogođenih razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji, bez obzira na njihovu veru ili naciju.

PP Media