Episkop Atanasije na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije

Na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine promovisani su najmlađi potporučnici Vojske Srbije. Prve oficirske činove dobilo je 131 kadet i kadetkinja 139. klase Vojne akademije i 4. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Najboljima u rangu, sablje je uručio predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, dok je najuspešnijim kadetima po vidovima i službama načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio pištolje sa posvetom. Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je paradne bodeže.

Najbolji kadeti 139. klase Vojne akademije su Maša Ilić, Katarina Janković i Dejan Malidža. Najbolji u vidu Kopnena vojska je Aleksandar Nuždić, a najbolji u službama je Dušan Miljković. Najbolji kadeti na Medicinskom fakultetu VMA su Sanja Milutinović, Nevena Nikolić i Nikola Trifunović.

Čestitajući prve oficirske činove najmlađim potporučnicima Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sa osećanjem časti i ponosa stoji pred najmlađom generacijom potporučnika Vojske Srbije, ispred onih koji su odlučili da služe otadžbini da svojim znanjima i svojim veštinama snagom svog morala i rodoljublja brane njenu nezavisnost i slobodu.

Na svečanosti izveden je i defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane, a uz prelet vazduhoplova Vojske Srbije. Program svečanosti upotpunili su nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički i Reprezentativnog orkestra Garde, izveden je egzercir kadeta Vojne akademije te dramski i kulturno-umetnički program.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora, delegacije oružanih snaga prijateljskih zemalja, Preosvećeni Episkopi mileševski g. Atanasije i remezijanski g. Stefan, Muftija niški Eldin ef. Ašćerić, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, porodice i prijatelji novoproizvedenih potporučnika i građani.

Ove godine Vojnu akademiju završila su 102 kadeta i kadetkinja 139. klase Vojne akademije, među kojima su dvojica kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz MUP-a Republike Srpske, kao i 29 mladića i devojaka 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.
PP Media