Episkop mileševski Atanasije: Oni koji su postradali jesu vredni sećanja i pamćenja

Prijepolje – Na dan kada je, pre 23 godine, počela agresija NATO pakta na Srbiju i Crnu Goru, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, u četvrtak 24. marta 2022. godine, Episkop mileševski Atanasije služio je, u Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe, pomen svim nevino postradalim u toj nepravednoj akciji velike vojne alijanse, navodi se na sajtu Eparhije mileševske.

Foto: Eparhija mileševska

Nakon odsluženog pomena Preosvećeni je prisutne podsetio zašto je važno da ne zaboravljamo ovaj, kako neko reče, za sve Srbe tužan dan.

– Sažaljenje prema stradalniku veliki je domet ljudske ličnosti, ljudske dobrote, ljubavi čovečije. Ali, mi pošto svemu pristupamo, ili trudimo se da pristupamo, na potpun, jevanđelski način, i da o svemu rasuđujemo po Jevanđelju, ovaj današnji dan obeležavamo sa više oznaka, tako da pored tog sažaljevanja ovaj dan vidimo, pre svega, kao dan velikog sećanja, dan molitve i prevashodno dan učenja. Pozivam sve da sa ovim stremljenjima, a na jevanđelski način, pristupimo ovom danu. Jer ako to učinimo biće nam spasonosno, i biće spasonosno za celo čovečanstvo – kazao je Episkop mileševski.

On je istakao da svake godine, na današnji dan, treba da se podsećamo da to nije bio human već jedan duboko nepravedan i nečovečan čin u kojem je čovek koji je bio jači napao slabijega, i namerno onda taj čin označio pogrešnim, suprotnim imenom, da je to human čin. Tu je čovek napadač obrukao sebe.

„Mi pokazujemo na današnji dan da oni koji su postradali jesu vredni sećanja i pamćenja, jer, Gospod Bog ih drži u Svom sećanju, pre svega, a i mi, Crkva Hristova, Božija, čuvamo ih u svom sećanju i evo, pominjemo ih, više hiljada ljudi nevino postradalih. Posledice toga napada osećaju se i dejstvuju i dan-danas. Posmatrajući sve na jevanđelski način vidimo, učimo, o tome koliko je čovek sposoban za zlo i spreman za zlo, zloljubiv, kako se lako upućuje na zlo kad ima priliku da zlo čini. Ali, učimo se i o tome koliko čovek može da bude i dobar, koliko može na putu nevinosti da istraje i izdrži kad je sa Bogom – poručio je između ostalog Episkop mileševski Atanasije.

PP Media