Fapovi radnici odlaze u Ugandu da remontuju kamione stare pola veka

Priboj – Sedam Fapovih radnika u subotu putuje u Ugandu, državu u istočnoj Africi, gde će narednih 48 dana raditi na modernizaciji šest kamiona, oznaka 20.26 koji su prozvedeni u Fapu, isporučeni osamdesetih godina prošlog veka i dalje su u odličnom stanju.

Radnici Fapa spremni za put, foto: PP Media

Razmena se odvija na osnovu međudržavnog ugovora gde je Fap uzeo učešće kao jedan od podizvođača. Vrednost posla je oko 380.000 evra.

Reč je o međudržavnom ugovoru potpisanom u avgustu 2021. godine, kojim se predviđa modernizacija kamiona koje je Fap isporučio Ugandi osamdesetih godina prošlog veka a koja se ogleda u izradi novih pogonskih osovina, pneumatskih i elektro-instalacija i drugih poboljšanja koje Fap već ugrađuje u njegove sisteme i isporučuje Vojsci Srbije.

-To na neki način pokazuje kako je Fap izradio kamione koji su skoro 50 godina u eksploataciji. Iza nas dolaze drugi podizvođači koji će raditi modernizaciju. Ne znam kakva im je namena bila ranije,ali, Namenska iz Trstenika će raditi deo modernizacije kroz oruđa koja će biti ugrađena na našim vozilima nakon intervencije i uspešno odrađenog posla. Modernizovaćemo 6 vozila a ukupna vrednost posla je oko 380.000.oo evra. Jedna ekipa iz fabrike je već boravila u Ugandi i nadam se da je dobro specificirala opremu koja je isporučena u februaru ove godine – ističe Milutin Živković, generalni direktor Fap-a.

U subotu poleteće za Ugandu sedam Fapovih radnika na čelu sa Milutinom Vasilićem, jednim od iskusnijih u fabrici.

-Mislim da ćemo i ovaj posao završiti, nećemo gledati ni subotu ni nedelju, radićemo non stop. Opravdaćemo Fap i naše ljude i odradićemo kako valja. Svesni smo izazova, odgovornosti ali i opasnosti po zdravlje. Primili smo vakcine u Sarajevu, ali svakako, mi jaki ljudi, ljudi sa sela, izdržaćemo mi to – optimistično – tvrdi Vasilić Milun, vođa grupe

Generalni direktor Fapa, Milutin Živković navodi da se pri formiranju ekipe za Ugandu vodilo računa da to budu pouzdani, iskusni ljudi, specijalisti u domenu svog posla.

-Nadam se da će završiti posao u roku od 48 dana. Svakako, mi smo im obećali, da ako posao završe ranije, da se vrate, a biće im isplaćeno svih 48 planiranih dnevnica, koje za ove prilike u Priboju su sasvim zadovoljavajuće – pojašnjava Živković.

Prema Živkovićevim rečima, osim ovog ugovora, poslednjih meseci dosta zahteva za ponude pristiže Fapu upravo sa afričkog tržišta, te su realne mogućnosti da će vozila jedne, od nekada najznačajnijih fabrika kamionske industrije u Evropi, nastaviti da plove afričkim drumovima, samo novije proizvodnje i znatno modernije.

PP Media