Fiksni telefon više ne zvoni u 200.000 kuća

Fiksni telefoni sve više odlaze u zaborav, što dokazuje i činjenica da je broj pretplatnika ove vrste telefonije poslednjih osam godina smanjen za više od 200.000.

„Broj pretplatničkih linija fiksne telefonske mreže u BiH u 2011. godini iznosio je 955.937. Taj broj se svake godine smanjivao, tako da je do 2018. broj pretplatnika bio manji za 204.801“, potvrđeno je u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK).

Dodaju da je primećen porast prihoda od internet usluga, te da je i upotreba mobilnih telefona znatno uticala na to da se broj pretplatnika fiksne telefonije svake godine smanjuje.

Mlađe generacije fiksne telefone gotovo da i ne koriste, ali i kod onih malo starijih skoro da izlazi iz upotrebe. Mobilni telefoni, ali i društvene mreže uticali su na to da fiksni telefoni polako odlaze u istoriju.

„U kući imam fiksni telefon, ali ga ne koristim. Sve pozive obavljam preko mobilnog telefona, dok najviše koristim društvene mreže. Kada zazvoni fiksni telefon, onda znam da zovu baka i deda“, kazala je Banjalučanka Milijana M.

Stariji građani kažu da su fiksni telefoni nekad bili nezaobilazni te da je svako domaćinstvo imalo po jedan primerak u kući, kao i da se sva komunikacija na daljinu odvijala preko njega ili pisama, koja su slali putem pošte.

„Fiksni telefon gotovo da ne koristim, ali sećam se perioda kada su on i telefonska govornica mnogo više bili u upotrebi. Kad vidim fiksni telefon hvata me nostalgija. Tada nije bilo kao danas da se u svakom momentu možeš nekome javiti“, priča nam pedesetogodišnji Dragan R. iz Sarajeva.

Dodaje da su tada mnogo više poštovali taj aparat i mogućnost koju im je pružao – da se čuju sa bliskim ljudima koji su udaljeni od njih.

„U današnje vreme komunikacija je dostigla taj nivo da u svakom momentu možemo biti u kontaktu sa dragim ljudima, ali manje cenimo tu privilegiju“, zaključio je ovaj Sarajlija.

Fiksni telefoni se i dalje koriste, ali najviše u firmama gde je njihova upotreba i u današnje vreme neophodna, jer se deo komunikacije sa poslovnim saradnicima i dalje obavlja na ovaj način.

Novosti