Fudbalski teren na Zlataru biće gotov do leta

Zlatar – Na fudbalskom terenu koji se podiže na Babića Brdu konačno će ovog leta prve sportske ekipe obaviti visinske pripreme. Završni radovi startovaće čim vremenske prilike dozvole, a stadion će kako se planira biti svečano otvoren pred početak letnje turističke sezone.

Stadion na 1200 metara nadmorske visine, foto: A.Rovčanin

Opština Nova Varoš raspisala je tender za nastavak radova, a procenjena vrenost posla je 10 miliona dinara.

-Radovi u ovoj fazi obuhvataju izradu temeljne konstrukcije ograde i njeno postavljanje, kao i hidrantske mreže, rasvete, klupa za igrače i spoljno uređenje terena. Sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta- kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Fudbalski teren za visinske pripreme gradi se u srcu turističke zone na Zlataru, na 1.200 metara nadmorske visine. Podiže se na strmini, na delu ispod hotela „Zlatarski zlatnik“ i balon hale prema gradu, i kako se očekuje, značajno će obogatiti turističku ponudu.

-Više sportskih ekipa najavilo da će ovog leta doći na Zlatar na pripreme ako se završi fudbalski teren. Prema tvrdnjama eminentnih stručnjaka, ova nadmorska visina je idealna za visinske pripreme sportista, pa je veliko interesovanje za našu planinu. Međutim, sportske ekipe su nas uglavnom zaobilazile jer nismo imali sportski objekat ovog tipa- kaže Vasiljević.

Izgradnja fudbalskog terena počela je u septembru 2019. godine. Bilo je planirano da bude gotova do prošlog leta i MOSI, koje su u međuvremenu odložene zbog epidemiološke situacije. Jesenas je na teren postavljen travnati busen čime je okončana prva faza koja je koštala blizu 30 miliona dinara. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dosadašnje radove pomoglo je sa 20 miliona, dok je preostala sredstva obezbedila lokalna samouprava.

-Radovi su kasnili zbog korone, ali je najbitnije da je sve do sada urađeno kvalitetno. Imalo je dosta posla, a o obimu izvedenih radova najbolje govori podatak da je samo za ravnjanje strmine bilo potrebno doterati i nasuti više od 17 hiljada kubika zemlje – kaže Vasiljević.

Varoške novine