Gorštaci sa Murtenice spremno dočekali sneg

Nova Varoš – Zime u planinskim selima između Murtenice i Zlatara oduvek su bile oštre, snegovi veliki, a drvljanici puni. Za gorštake iz ovih vrleti sneg ni u septembru nije retka pojava, a ove godine su prve pahulje poslednjih novembarskih dana obelele padine Murtenice.

Foto: PP Media

Seljaci ispod Murtenice kažu da zalihe hrane za zimu pripreme pre Mitrovdana, a čim “srade” letinu pripremaju ogrev kako bi mirno sačekali prve snezne pahulje. Meštani ovih planinskih sela imaju svoje zabrane u Murtenici, čamovu i bukovu šumu, tako da ogreva nikada ne manjka.

“Surov je ovo kraj, zima, nameti, naroda malo, ponekad jedva prtinu napravim do drvljanika. Dok sam bio mlađi bilo je lakše, a sad kad su godine ptitisle ,boga mi tesko. Al, oduvek je se znalo bez drva i brašna zima se ne sme čekati”, kaže za PP Mediu Radosav Ilić iz Negbine koji u devetoj deceniji slaže drva uz nekadašnji mlekar.

Novembarsko zubato sunce ovi planinci iskoristili su da iscepaju trupine koje su ostale oko drvljanika da ne bi zapale pod sneg. Cepanice su kao nekad složene u plas i uz drvene objekte oko kuće da ih isusi vetar pre nego što dođu do “smederevca”.

Foto: PP Media

“Nisu sada zime, ko što su nekad bile, pamtim dok sam bio mlađi sneg preko kolena, kijamet ali sam sa elanom išao preko prevoja Murtenice prema Borovoj Glavi da radim. Sada gazim osmu deceniju ali me opet “ne drži mesto”. Drva sam odavno spremio, iscepao i slozio”, priča za PP Mediu Branko Ilić.

Poslednjih novembarskih dana zabelele su se padine Murtenice i najavile veliku muku meštana. Ove starine se svake zime suočavaju sa problemom čišćenja snega.

“Čovek zadužen za održavanje puteva u ovom delu mesne zajednice neće da procisti put do kuće. Predhodne zime su se ljudi probijali kroz namete na putu do magistrale i bolnice. I kome da se žalimo – da se to ove zime ne ponovi??-pitaju se u zaseoku Ilići.

PP Media/B.Ilić