Malinarima obećano mineralno đubrivo i sadni materijal

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Limska dolina, koje okuplja malinare iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši održalo je skupštinu udruženja na kojoj su upoznali članove sa detaljima sastanka održanog u petak u Vladi Srbije, gde je postignut načelan dogovor da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne kroz dodelu bespovratne pomoći u mineralnom đubrivu i sadnom materijalu domaćinstvima koja su pretrpela štetu usled vremenskih nepogoda na svojim zasadima.

I dok se zasadi maline nalaze još uvek u stanju mirovanja, poljoprivredni proizvođači u želji da poprave svoj položaj i izbore se za što bolju cenu za ovogodišnji rod svoje aktivnosti sa imanja preusmerili su ka Vladi Srbije. Na inicijativu predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića u Vladi Srbije je održan sastanak poljoprivrednih proizvođača i resornog ministra Branislava Nedimovića gde je postignut načelan dogovor da se zbog štete pretrpljene usled elementarnih nepogoda proizvođačima pomogne kroz podelu mineralnog đubriva i sadnog materijala.

Skupština udruženja poljoprivrednih proizvođača Limska dolina, foto: www.ppmedia.rs

– Obećano nam je da ćemo dobiti mineralno đubrivo zbog suše koja je prošlog leta pogodila naš kraj. Za jedan hektar zasada predviđeno je da se dobije 400 kilograma đubriva, međutim ta količina nije još uvek izvesna, jer će u narednom periodu svoj zvaničan stav tek dati ministarstvo poljoprivrede. Takođe rečeno nam je da će se u narednom periodu raditi na zaštiti geografskog porekla maline i da bi ona trebala da nosi naziv “Limska malina” – kaže predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Limska dolina Sanel Dizdarević.

Na sastanku je bilo reči i o formiranju otkupne cene za ovu godinu, ipak tu za malinare nije bilo lepih vesti, jer bi cena mogla da bude daleko niža od prošlogodišnje.

– Sve indicije ukazuju na to da će otkupna cena biti na nivou od prošle godine ili čak i niže – poručuje predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Limska dolina Vladan Popadić.

Postojanje više udruženja malinara u zapadnoj Srbiji koja deluju u različitim pravcima i streme ka određenim ličnim interesima, negativno utuče da proizvođače i unosi zabunu među njima. Poslednji primer za to je kažu i upis za podelu mineralnog đubriva i sadnog materijala koji je nedavno krenuo u Užicu i okolnim gradovima, gde se proizvođači dovode u zabludu i uzima im se novac, dok se spiskovi prave bez ikakvog kriterijuma.

– Juče smo mi i lokalna samouprava imali problem i nastao je ceo karambol zbog spiskova koje su počeli da prave iz Asocijalcije malinara. Celi dan bili su angažovani ljudi po mesnim kancelarijama da prave spiskove za raspodelu mineralnog đubriva, gde su se pominjale cifre od 900 kilograma po jednom hektru zasada.Ttražili su setvenu strukturu i potvrdu o registraciji gazdinstva i naplaćivali taksu od 400 dinara. Lokalna samouprava sa ovim nema nikakve veze niti to ima ministarstvo poljoprivrede. Neko je namerno dovodio proizvođače u zabludu i uzimao novac za to – tvrdi ispred Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice Milija Lazić.

Pored članova udruženja Limska dolina skupštini su prisustvovali i gosti iz Užica, Arilja, Kosjerića i Ivanjice.
PP Media