Hisardžik čuva daleku istoriju, ovde se nalazi najstariji Кuran na Balkanu

Prijepolje – Smeštena na brdu iznad reke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima – selo Hisardžik. Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjovekovenog utvrđenja Mileševac, stoji najstariji Кuran na Balkanu.

Džamija u kojoj se čuva najstariji Kuran na Balkanu, foto: Rina

“To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi”, rekao je glavni imam IZ u Prijepolju, Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Кuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian pre četiri stotine godina.

Kuran star 400 godina

“Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Кonzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik, i ispred njega se vernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu”, kazao efendija Dacić.

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. veku, nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

Rina i PP Media