Hladnjača Es Komerc ponudila akontnu otkupnu cenu malinarima u Prijepolju

ES Komerc doo je preduzeće koje već više od 25 godina uspešno posluje i uživa poverenje kupaca na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. U poslednjih 5 godina u poslu je otkupa i prerade jagodičastog voća i za tu namenu je izgradilo skladište na 3 lokacije, ukupnog kapaciteta preko 1000 tona smrznutog voća. Izvršni direktor Es agrara Dženan Jusović kaže da je ova firma pouzdan partner svima sa kim sarađuje, pa je to slučaj i sa proizvođačima maline, kupine i ostalog voća i povrća koje otkupljuju od svojih kooperanata.

– Na temu aktuelnih protesta, mi se apsolutno slažemo da su cene na unutrašnjem tržistu niske i nedovoljno stimulativne za razvoj malinarstva. Naši mehanizmi za promenu ovog stanja su vrlo ograničeni i stav naše kompanije je da se za očuvanje proizvodnje možemo boriti samo kvalitetom u svakom segmentu rada u ovom poslu – kaže Dženan.

U tekućoj godini hladnjača Es Komerc ima potpisane ugovore sa više od 350 proizvođača maline pa će se vršiti otkup sorti ‘Vilamet’, ‘Miker’ i ‘Tulamin’. Projektovana količina koja će biti otkupljena u ovoj godini je izmedju 700 i 800 tona sveže maline.

– Naše preduzeće je danas, 04.06.2018. donelo odluku o AKONTNIM cenama sa kojima počinjemo ovu sezonu otkupa maline. Akontna cena podrazumeva minimalnu cenu koja će kooperantima biti isplaćena, a u zavisnosti od kretanja na tržistu ostavlja mogucnost doplate. Akontna cena za sortu Vilamet, za prvu klasu je 100 din/kg, za drugu klasu je 80 din/kg, ista je cena za sortu Tulamin. Za sortu Miker akontna cena je 110 din/kg za prvu i 90 din/kg za drugu klasu – ističe Jusović.

Razumejući aktuelnu situaciju na tržištu, a u cilju očuvanja proizvodnje maline u ovom kraju Es Komerc je pokrenuo toplu preradu voća i povrća u proizvodnom pogodnu u Brodarevu.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *