Hrabri pribojski rafteri kondiciju u zimskim danima održavaju spustajući se niz zaleđene slapove Sopotnice

Prijepolje – Кada je Bog delio lepote Srbiji, po svoj prilici najviše se zadržao na krajnjem jugozapadu. Brojni su prirodni fenomeni koji dovode turiste u ovaj kraj. Jedan od takvih je i vodopad Sopotnice, na istoimenoj planini kod Prijepolja, koji ne samo što pleni svojom lepotom u letnjem periodu, već i one najhrabrije izaziva da se tokom zimskog vremena, spuste kanapima i sajlama niz zaleđene slapove i ledenice visoke i po nekoliko metara.

Zaleđeni Sopotnički vodopadi, foto: PP Media

– Mi u zimskom periodu kao rafting klub slabije imamo aktivnosti na divljim rekama, to vreme smo iskoristili da održavamo fizičku kondiciju i spremnost za Svetskog prvenstvo u kajaku. Odlučili smo se da to budu vodopadi Sopotnice, jer predstavljaju sklop izazova, adrenalina, savlađivanje sopstenih strahova. Videti ovaj prirodni fenomene u leto i zimu potpnuno su različiti. Spusti preko zaleđenih slapova stvarno su nestvarni, ali moram da napomenem da rizik u ovakvim uslovima sveden je na mimimum, jer se pre svega proverava oprema sa kojom radite, dobrim sidrištima, specijalnim odelom i profesionalnim sajlama i kada to prebrodite za vas granice ne postoje – kazao je za Rinu, Dejan Puzović, predednik rafting klupa “Eko Lim”.

Foto: PP Media

Već dvanaest godina ljubitelji adrenalinsko-ekstremnog sporta iz Priboja, odvažili su se da svaku reku na našim prostorima ukrote i savladaju sve njene valove kada je nemirna i drska. Brojne su medalje koje krase raftere “Eko Lima” u muškoj i ženskoj kategoriji.

– Svi naši članovi moraju da prođu obuke za gotovo sve eksremne sportove, od alpinizma, hikinga i ono što je naša dodatna ahtivnost, jeste obezbeđivanje manifestacija gde svoje timove kako u reci tako i na obalu, i mnoge posetioce i ljubitelje reke edukujemo da poštuju pravila i na bezbedan način turisti poštuju apsket sigurnosti i bezbedonosti. Naš ženski tim je osvajač svetkih nagrada u kajaku i raftingu, kao i muška ekipa koji je Evropski prvak u disciplinama na vodi. Ne želimo da na ovom već naši treninzi traju preko cele godine i naša jedna ekipa je trenutno na Staroj planini gde pohađaju časove ekstromnog alpinizma – dodao je Puzović.

Foto: PP Media

Vodopadi nastaju od reke Sopotnice koja sa više stalnih i povremenih vrela formira tokove. Oni se njapre spajaju, zatim razdvajaju i formiraju seriju vodopada. Postoji mnogo kaskada slapova koji stvaraju neverovatnu sliku, kao da ste pred vratima raja. Najveći vodopad je visine oko 25 metara, a reka prelazi preko osam bigrenih terasa u svom gornjem toku.

Selo Sopotnica nalazi se na 20 kilometara od Prijepolja, a istoimena reka oduvek je bila izvor života. Slapovi Sopotnice 2000. godine proglašeni su za zaštićeno prirodno dobro i spomenik prirode. Na tom području utvrđen je režim zaštite II stepena, pa svi posetioci moraju da se ponašaju u skladu sa tim kako se ne bi narušilo ovo jedinstveno bogatstvo u okolini Prijepolja.

Rina i PP Media