Inspekcija rada kontroliše pekare

Inspekcija rada zatekla je tokom vanrednog nadzora gotovo 30 odsto radnika na crno u preduzećima koja se bave proizvodnjom hleba, peciva i kolača, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin i poručio da će inspektori rada nastaviti borbu protiv sive ekonomije.
Vulin, koji je sinoć sa inspektorima rada obišao jedno preduzeće u Mladenovcu, apelovao je i na radnike da ne izbegavaju inspektore, već da im dopuste da ih legitimišu, budući da će na taj način moći da budu primljeni u radni odnos.
„Radnik koji radi na crno, koji je neprijavljen, ukoliko ga mi zateknemo i ukoliko nam se legitimiše biće rešenjem naših inspektora zaposlen i rešenjem naših inspektora njegov poslodavac će morati da ispravi svoje pogrešno činjenje i da ga primi u radni odnos. Dakle, nemojte izbegavati naše inspektore“, poručio je Vulin.
Ministar je naglasio da je Inspekcija rada od 11. do 16. avgusta obavila vanredne nadzore u oblasti radnih odnosa kao i bezbednosti i zdravlja na radu kod 184 poslodavca koja se bave proizvodnjom hleba, peciva i kolača.
Od 653 radnika 185, odnosno više od 28 procenata radnika, radilo je bez odgovarajućeg ugovora, na crno, rekao je Vulin.

Proizvođači hleba na udaru inspekcije za rad

Proizvođači hleba na udaru inspekcije za rad


Prema njegovim rečima, podneto je više desetina prekršajnih prijava, a u 19 slučajeva je zabranjena dalja delatnost zbog nepoštovanja propisa iz bezbednosti na radu.
Vulin je naveo da su pojedini poslodavci pokušavali da njihovo radno neangažovanje na odgovarajući način opravdaju ugovorom o probnom radu, svesno zaboravljajući činjenicu da čak i u tom slučaju radnici moraju da imaju zaključene odgovarajuće ugovore.
Ističući da radnici ne treba da izbegavaju inspektore, Vulin je naveo da oni radnici nisu krivi za postupke poslodavaca.
Vulin je naglasio da će vanredni inspekcijski nadozri biti nastavljeni tokom leta, budući da su inspektori zatekli veliki broj radnika na crno.
Izvor: tanjug